Zelenszkij kész megadni a magyar kisebbségnek azt, amit az ukránok kapnak Magyarországon – Novák Katalin

2023. augusztus 28., 13:22

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a Sándor-palota Kék Szalonjában adott terjedelmes interjút az Indexnek, melyben kifejtette azt is, milyen ígéreteket kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij most először tárgyalt hosszabban és négyszemközt.

Vártam, hogy egymás szemébe nézve, bizonyosodhassunk meg arról, hogy van kölcsönös szándék az együttműködésre – fogalmazott.

A köztársasági elnök szerint Zelenszkij kifejtette, hogy miután Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Novák hangsúlyozta, hogy kölcsönös érdekük, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Hangsúlyozta: nem rejtette véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség.

Megállapodtunk, hogy új fejezetet nyitunk, érdemi és konkrét lépéseket fogunk tenni a kárpátaljai magyarság érdekében. Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól. Az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz – számolt be a tárgyalásról a magyar köztársasági elnök.

„Az ukrán elnök az ukrán érdekeket képviseli, a magyar a magyart. És ez így van rendjén. Oroszország invázióját határozottan elítéljük. Azt pedig megértem, ha valaki a hazáját minden áron meg akarja védeni.

Másfél éve tart ez a háború, és nem látok olyan katonai megoldást, mely a hosszú távon fenntartható békéhez vezetne. Éppen ezért tárgyalóasztalhoz kell ülni! Ezt a határozott véleményemet nyilvánosan is, de négyszemközt is elmondtam az elnöknek.

Elindult egy »békeformula« Zelenszkij elnök kezdeményezésére, melyben több mint negyven ország vesz részt, az EU-tagországok mellett az USA, Kína, India, Brazília, Dél-Afrika, Ausztrália, Törökország, Japán vagy Katar. Mivel fontosnak tartom, hogy Magyarország minden olyan folyamatban ott legyen, ami közelebb vihet a békéhez, jeleztem az ukrán elnöknek a tárgyalásokba való bekapcsolódásunk szándékát, amit örömmel fogadott.

Jó, ha lassan mindenki meghallja, hogy Magyarország határozottan kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett” – emelte ki Novák Katallin.

(bzs/index.hu)