Kezdetét vette a XIII. Jankovics Mária Alkotótábor II. turnusa Tiszapéterfalván

2023. augusztus 16., 08:03

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásával immáron 13. alkalommal szervezi meg a Jankovics Mária Alkotótábort, amely évről évre nagy népszerűségnek örvend és a befogadóképesség határait súrolja. Az idei évben is többszörös túljelentkezés volt. Azért, hogy az Alapítvány egyetlen fiatal tehetséget se utasítson el, az idei évben is két turnusban valósulhat meg az Alkotótábor.

A tábor első turnusa 2023. augusztus 7–12. között Beregszászban, a Rákóczi-főiskola bázisán zajlott huszonkét fővel. A második turnus pedig tizenkét 10–16 éves fiatal részvételével 2023. augusztus 14–19. között Tiszapéterfalván, a Rákóczi-főiskola Egán Ede Szakképzési Centrum Tiszapéterfalvai Szakképzési Központjában valósulhat meg, amelynek programja teljes mértékben megegyezik a beregszásziéval, plusz itt kipróbálhatják a plein air festést.

A táborban olyan tehetségek vesznek részt, akik vonzódnak a képzőművészetek, a festészet, a szobrászat és a rajz iránt.

A tiszapéterfalvai turnusba 18 művészpalánta jelentkezett Kárpátalja 10 különböző településéről – Aklihegy, Asztély, Balazsér, Batár, Beregszász, Forgolány, Jánosi, Péterfalva, Tarnóc, Tiszabökény – és 8 tanintézményből: Aklihegyi Gimnázium, Beregszászi Kossuth Lajos Líceum, Deák Ferenc Gimnázium, Jánosi Líceum, Nagyberegi Dobrai Péter Középiskola, Péterfalvai Kölcsey Ferenc Alap- és Középfokú Oktatási IntézményPéterfalvai Református Líceum, Tarpai Esze Tamás Általános Iskola. Néhány jelentkező nem érkezett meg a táborba.

A tábor során a gyerekek művészetek iránti hajlamát több szakember fogja fejleszteni: Kulin Ágnes, a tábor szakmai felelőse, a Révész Imre Társaság elnöke, id. Hidi Endre szobrász, keramikus, Kovács Gyöngyi, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, beregszászi kézműves, Kutasi Csaba, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola művészeti részlegének laboránsa, Néger Krisztina, a „PADIJUN” Kárpátaljai Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alkotói Palota dekorációs, ajándéktárgy-készítő és formatervező, szakkörvezető tanára és Ruszin Noémi festőművész.

A szaktanárok segítségével különböző tematikus és fakultatív foglalkozásokon kézműves technikákat, festészetet, origamikészítést és korongozást sajátíthatnak el a művészpalánták, míg a délután folyamán egy-egy előadáson vehetnek részt, amelyek a 2023-as év érdekességeire és jubileumaira reflektálnak. A szaktanárok munkáját hét főiskolai gyakornok hallgató és egy egészségügyi ápoló segíti.

Augusztus 18-án tradicionálisan ünnepélyes estre, kiállításra kerül sor a héten készülő munkákból. A program egy vetélkedővel zárul a tábor ideje alatt tanultakból.

Váradi Natália
programszervező,
„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány