Felmentik a megyei hadbiztosokat

2023. augusztus 15., 16:43 , 1172. szám

Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa (RNBO) augusztus 11-i, múlt pénteki ülésén tájékoztatást hallgatott meg a területi toborzási és szociális támogatási központokban (TTSZTK – korábban: katonai hadbiztosság, „vojenkomát”) végzett ellenőrzések eredményeiről, és úgy határozott, felmenti tisztségéből minden megyei TTSZTK vezetőjét – jelentette be Volodimir Zelenszkij államfő, az RNBO elnöke, akit a DW idéz.

Az elnök videoüzenetében jelentette be a testület döntését, hogy az Ukrán Fegyveres Erők toborzási rendszerének irányítását harci tapasztalattal rendelkező tisztekre bízzák.

„Minden megyei hadbiztost felmentünk. Ezt a rendszert olyan embereknek kell irányítaniuk, akik pontosan tudják, mi a háború, és hogy a cinizmus és a vesztegetés háború idején miért hazaárulás” – fogalmazott Zelenszkij.

A döntést Valerij Zaluzsnijnak, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának kell végrehajtania. Mielőtt a jelölteket kineveznék, át kell esniük az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ellenőrzésén.

Az ülésen a rendfenntartók jelentették az RNBO tagjainak, hogy már 112 büntetőeljárás indult a TTSZTK-k illetékesei ellen és 33 esetben ismertették a gyanút. Zelenszkij arról biztosított, hogy mindenkit felelősségre vonnak, aki ellen eljárás indult.

Az elnök javasolja, hogy azokat a hadbiztosokat, akiket felmentettek, és akikre vonatkozóan nincsenek jogsértésre utaló adatok, küldjék a frontra, „ha meg akarják őrizni váll-lapjaikat és bizonyítani akarják méltóságukat”.

„De hangsúlyozom: a hadsereg nem helyettesíti és soha nem is fogja helyettesíteni a büntetőjogi büntetést. A váll-lapot és a haszonszerzést összetévesztő tisztviselőket mindenképpen bíróság elé állítják” – jelezte az államfő.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy kérdések merültek fel a katonai orvosi bizottságok működésével kapcsolatban, amelyek „erkölcstelenül” viszonyulnak a katonákhoz és feladataikhoz. Bejelentette, hogy két hét múlva fogja tárgyalni a kérdést az RNBO. Elmondása szerint folyamatban van a témával kapcsolatos javaslatok ellenőrzése, előkészítése.

A DW emlékeztet, Volodimir Zelenszkij Jevhen Boriszov botránya miatt kezdeményezte a TTSZTK-k ellenőrzését Ukrajna-szerte. Az odesszai hadbiztosról kiderült, hogy a háború idején luxusingatlant vásárolt külföldön. A rendfenntartók több régióban derítettek fényt jogsértésekre a TTSZTK-kban, melyek közül a legelterjedtebbek a hatalommal való visszaélés, a korrupció és a beosztottak bántalmazása.

(hk/dw.com)