Egy képviselő hálaadásra nevelné a nemzetet

2023. augusztus 15., 19:17 , 1172. szám

A Legfelső Tanácsban nyilvántartásba vették a 9 574. számú törvénytervezetet egy új állami ünnep, a hálaadás napja bevezetéséről, amelyet szabadnappá nyilvánítanának – írja az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja.

Az új ünnepet október 22-én javasolják megülni. A vonatkozó törvénytervezetet augusztus 7-én nyújtották be a parlamentnek. Szerzője Heorhij Mazurasu, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője Csernyivci megyéből.

„Logikus érv szól a hálaadási ünnep dátumának kijelölése mellett: mindenekelőtt a hála nemzeti szintre emelése (ahogyan ez egyes magasan fejlett országokban történik), amikor mindenki hivatalosan lehetőséget kap rá, hogy kifejezze háláját mindazoknak, akiknek kívánja” – olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

A dokumentumot jegyző honatya szerint a hálaadás napját október 22-én érdemes megünnepelni, mert az őszi időszak „elősegíti a családi asztalnál való ünneplést”, valamint ekkor ünnepli a világ a nemzeti változás napját (National Make A Difference Day).

„A törvényjavaslat célja, hogy az ukrán társadalomban kialakuljon és nemzeti szinten megszilárduljon egy olyan fontos pozitív tulajdonság, mint a hála, és ennek megfelelően a hála kifejezésének hagyománya mindazok iránt, akik ezt megérdemlik” – mutat rá a törvényjavaslat indoklása.

Az elképzelés nem igényli pótlólagos források elkülönítését az állami költségvetésből – mutat rá az előterjesztő. Ha a törvényjavaslatot megszavazzák, a hálaadás hivatalos szabadnappá válhat Ukrajnában.

Mint ismeretes, a hálaadás napját november negyedik csütörtökén ünneplik az Egyesült Államokban. A XIX. század óta hivatalos ünnep, de a hagyomány az első amerikai telepesek koráig nyúlik vissza, akik az őszi betakarítás után adtak hálát Istennek.

Az Élet emlékeztet, hogy 2022-ben Heorhij Mazurasut csúcstartónak kiáltották ki, ami az előző három évben benyújtott törvényjavaslatok számát illeti. Ő volt az például, aki Ivan Junakovval együtt törvényjavaslatban indítványozta, hogy hangolják optimistábbra az ukrán himnusz szövegét („Ще не вмерла…” helyett legyen „Процвітає Українa, її слава й воля!”). Nekik tanácsolta Volodimir Zelenszkij elnök, hogy ne csináljanak magukból bolondot.

Ugyancsak Mazurasu volt az, aki javasolta, hogy indítsanak büntetőeljárást azok ellen, akik hamis információkat terjesztenek a közösségi oldalakon. 2023 áprilisában pedig ő kezdeményezte a nyelvtörvény módosítását, hogy a vállalkozók ne csak az államnyelvet használhassák a szolgáltatások terén a „lakosság kiszolgálásának kényelme” érdekében.

(szcs/life.pravda.com.ua)