Sajtóértesülés: Az EB javasolni fogja az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával

2023. augusztus 9., 10:16

Az Európai Bizottság (EB) hozzálátott az EU-bővítésről szóló jelentés elkészítéséhez, amely valószínűleg ajánlást fog tartalmazni a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Ukrajnával – jelentette az RBK–Ukrajina a Szabadság Rádió brüsszeli tudósítójára, Rikard Jozwyakra hivatkozva.

„Megkezdődött az Európai Bizottság EU-bővítésről szóló jelentésének előkészítése, amelynek október második felében kell megjelennie. A jelek szerint ajánlásokat fog tartalmazni Ukrajna és Moldova vonatkozásában az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdésére, illetve a tagjelöltség megadására Grúziának. Ehhez azonban a 27 EU-tag konszenzusára van szükség decemberben” – írta Jozwyak a Twitteren.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, hogy Ukrajna már 2022-ben megkapta az EU-tagjelölti státuszt. Ezt követően számos ajánlás teljesítéséhez kötötték a csatlakozási tárgyalások megkezdését országunkkal.

Ukrajna hivatalos képviselői már többször hangsúlyozták: arra számítanak, még az idén megkezdődnek a tárgyalások az Európai Unióhoz való csatlakozásról. Ehhez Ukrajnának több reformot kell végrehajtania.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa még júniusban azt mondta, hogy Ukrajna az Európai Bizottságnak az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételéül szabott hét ajánlása közül kettőt teljesített.

(rbc.ua/Kárpátalja)