Csecsemőkkel kereskedő hálózatot lepleztek le Ukrajnában

2023. augusztus 9., 09:48 , 1171. szám

A rendfenntartók nagyszabású hálózatot lepleztek le, amely újszülötteket juttatott külföldre béranyaság leple alatt – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Kijevi Városi Ügyészség és az Állami Határőrszolgálat nyomán.

A nyomozás megállapította, hogy a bűnszervezetet 12 fő alkotta. A hálózat szervezői a reproduktív gyógyászat területén szolgáltatásokat nyújtó kijevi és harkivi egészségügyi intézmények vezetői. A többiek ezen klinikák alkalmazottai, adminisztrátorai és ügyvédek.

Az érintettek egy béranyasági program leple alatt olyan külföldi állampolgároknak adtak el újszülötteket pénzjutalom fejében, akik az ukrán jogszabályok értelmében nem minősülnek házaspároknak, és olyan országokban élnek, ahol tilos a béranyaság.

A gyanúsítottak Harkiv megye területén kerestek petesejtdonorokat és olyan nőket, akik kiszolgáltatott helyzetük vagy anyagi nehézségeik miatt vállalták a béranyaságot a külföldiek számára. Az affér résztvevői egy-egy újszülött gyermek után 50-70 ezer euró pénzjutalomban részesültek. Ebből körülbelül 12 000 euró volt a béranyák díja.

A megállapodás szerint a gyermek születése után a bér­anya engedélyt adott a csecsemő külföldre szállítására, és hozzájárult ahhoz, hogy a gyermek később felvegye egy másik ország állampolgárságát. Ha a béranya nem értett egyet bizonyos feltételekkel, a hálózat résztvevői fenyegetéshez és megfélemlítéshez folyamodtak. Emellett a nők a béranyaságért rendszerint sokkal kevesebb pénzt kaptak, mint amennyit a bűnszervezet tagjai előzetesen ígértek nekik.

A nyomozás keretében nyolc csecsemő törvénytelen külföldre szállításának ténye nyert megerősítést, és megakadályozták egy további gyermek kivitelét az országból a hadiállapot alatt. A különleges művelet keretében a rendfenntartók több mint 40 házkutatást tartottak a gyanúsítottak lakcímén, irodákban és orvosi rendelőkben. Egészségügyi dokumentumokat, ukrán és külföldi állampolgárok útleveleinek másolatait, érdekképviseletre vonatkozó meghatalmazásokat, egyéb iratokat, készpénzt, laptopokat, mobiltelefonokat, feljegyzéseket és digitális adathordozókat foglaltak le.

Jelenleg is tart a lefoglalt dokumentáció rendszerezése, elemzése. Körülbelül 40 újszülött gyermek illegális külföldre szállításával kapcsolatos információkat ellenőriznek.

Az Interfax–Ukrajina hírügynökség a Legfőbb Ügyész Hivatalára és a Belügyminisztérium sajtószolgálatára hivatkozva közölte, hogy eddig öt személyt vettek őrizetbe a Büntetőeljárási törvénykönyv 208. cikkelye szerint. Vizsgálják a megelőző intézkedések alkalmazásának lehetőségét a gyanúsítottakkal szemben.

A bírósági szakasz előtti nyomozást a Nemzeti Rendőrség Kijevi Főosztálya folytatja le az Ukrán Állami Határőrszolgálat és az Ukrán Biztonsági Szolgálat Belbiztonsági Főosztályának operatív támogatásával.

(zzz/pravda.com.ua/interfax.com.ua)