A konzuli nyilvántartásról

2023. augusztus 8., 17:35 , 1170. szám

„Kötelező konzuli nyilvántartásba vétetni magam, amennyiben hosszabb időt töltök külföldön? Bonyolult az eljárás? Érdemes végigcsinálni?”

– A kérdést szabályozó kormányrendelet («Порядок ведення обліку громадян України, які проживають за межами України», затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2020 р. № 85) értelmében a konzuli regisztráció az ukrán állampolgár külföldi lakó- vagy tartózkodási helyére vonatkozó adatok nyilvántartásba vétele Ukrajna Külügyminisztériumának rendszerében a diplomáciai képviselet illetékes tisztviselője által.

A konzuli nyilvántartásnak több fajtája van:

– állandó – a tartósan külföldön élő ukrán állampolgárok Ukrajnán kívüli lakóhelyére vonatkozó adatok nyilvántartása (azok számára, akik Ukrajnában hivatalosan lefolytatták a külföldi letelepedésre vonatkozó eljárást, vagy külföldről intézték az ottmaradásukat, letelepedésüket);

– ideiglenes – az ideiglenesen külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok Ukrajnán kívüli tartózkodási helyére vonatkozó információk nyilvántartása (ez a gyakorlatban azokra vonatkozhat, akik 90 napnál hosszabb ideig tartózkodnak külföldön);

– örökbe fogadott gyermekek nyilvántartása – a 18 év alatti gyermekek Ukrajnán kívüli lakóhelyére vonatkozó adatok nyilvántartása (ők Ukrajna állampolgárai, akiket külföldiek vagy Ukrajna állampolgárai fogadtak örökbe, és tartósan vagy ideiglenesen külföldön tartózkodnak).

Kötelező a konzuli nyilvántartásba vétel a külföldön letelepedettek és a külföldön élő örökbe fogadott ukrán állampolgárok esetében. (Az utóbbiak nyilvántartása 18 éves korukig kötelező.) Az ideiglenes konzuli nyilvántartásba vétel önkéntes alapon történik.

A nyilvántartásba vétel elmulasztása nem jár szankciókkal, bizonyos esetekben azonban akadálya lehet az ukrajnai és a területileg illetékes diplomáciai intézményen keresztül történő ügyintézésnek. Ugyanakkor, aki Ukrajnában (vagy külföldön, a külképviseleten keresztül) nem folytatta le a kivándorlási eljárást, az nem vehető a konzulátuson vagy nagykövetségen állandó konzuli nyilvántartásba.

A nyilvántartásba vétel pozitívumai között szokás említeni, hogy rendkívüli helyzetekben a nagykövetség vagy konzulátus nyomon követi a regisztrált személyek helyzetét, szükség esetén segítséget nyújt. Emellett a regisztrált polgár külföldön, a külképviseleten szavazhat az ukrajnai választások alkalmával, s az is jól jöhet, hogy amikor hazalátogat, évi két hónapon át tartózkodhat jogszerűen az Európai Unióban regisztrált gépkocsijával Ukrajna területén.

A háború kitörése után módosult a vonatkozó szabályozás. Kötelezővé vált a konzuli nyilvántartásba vétele a 16 év alatti árváknak és a szülői gondoskodástól megfosztottaknak, akik rokonaik vagy megbízott személyek kíséretében utaztak külföldre, valamint 18 éves korukig azoké közülük, akiket nevelőcsaládoknál helyeztek el külföldön. Ugyancsak kötelező a nyilvántartásba vétel a külföldre távozott rokkantaknak; a 18 év alatti rokkant gyerekeknek; a súlyos vagy ritka betegségben szenvedő gyerekeknek; az állandó gondoskodásra szoruló személyeknek.

A nyilvántartásba vételhez az ez irányú kérelmen kívül szükség lesz: 1 db 10 x 15 cm-es fotóra; a kérelmező útlevelére, továbbá az útlevél személyes adatokat, valamint a kitelepülési eljárás lefolytatását igazoló bejegyzést tartalmazó oldalainak fénymásolatára; a kérelmező születési helyét tartalmazó okmány (személyi igazolvány, születési bizonyítvány stb.) másolatára; a lakhelybejelentés megszüntetését igazoló igazolásra vagy a könyvecske alapú személyi igazolványra (benne a lakhelyről való kijelentkezést igazoló bejegyzéssel); igazolásra az adott országban való letelepedés engedélyezéséről; a kérelmező külföldi lak- vagy tartózkodási helyét igazoló hatósági okmány másolatára; a konzuli illeték megfizetését igazoló dokumentumra. A regisztrációért fizetendő díj 20 dollár (18 euró). Ha minden szükséges dokumentum megvan, az eljárás 10 munkanapot vesz igénybe. Kérésre igazolást is kiállítanak a konzuli nyilvántartásba vételről, ezért nem kell külön fizetni.

Az állandó nyilvántartás időtartama nem korlátozott, de a személy tízévente köteles jelentkezni a diplomáciai képviseleten az adatok frissítése végett. Ideiglenes nyilvántartásba legfeljebb egy évre vehetik a polgárt. Ez meghosszabbítható, ha a kérelmező fel tudja mutatni az országban őt hosszabb tartózkodásra feljogosító dokumentumot, a regisztráció ideje azonban nem haladhatja meg az öt évet.

hk