Vakációs Bibliahét Ráton

2023. július 7., 17:08 , 1167. szám

A Keresztény Oktatásért és Erkölcsi Nevelésért Alapítvány (KOEN) 2005-ben jött létre. Az alapítvány munkatársai minden évben meghirdetik és a Kárpát-medence szinte minden szegletében terjesztik a Vakációs Bibliahét aktuális programját. Az ötnapos játékos evangelizációt Ráton is meghonosították. Idén a program a Kaptár-ruhatár, avagy hölgyeim és uraim alcímet kapta, ami mögött az a szándék állt, hogy segítsenek a gyermekeknek a bibliai rend alapján eligazodni a mai világban sokszor zavaros nemi identitás kérdésében. A bibliahét július 3‒7. között valósult meg Ráton.

A Vakációs Bibliahét programjában felekezettől függetlenül 5 és 12 év közötti gyermekek vehettek részt. Bár a jelenlegi helyzetben félő volt, hogy nem lesz sok a jelentkező, de végül több mint 30 gyermek vett részt az ötnapos foglalkozásokon.

A bibliahét szervezői úgy vélik, hogy az internet világából és a médiából rengeteg téves információ éri a gyerekeket nap mint nap, éppen ezért fontos, hogy segítsenek a gyerekeknek eligazodni a nemi identitás kérdésében.

„Amire a foglalkozásunk címe, a Kaptár-ruhatár, avagy hölgyeim és uraim is utal, az az, hogy a megnyilvánulása a dolgoknak egyértelműen a ruházkodásban van, és ebből látható a legjobban, hogy valaki férfi vagy nő. Ezért a gyermekek számára a ruházkodáson keresztül próbáltuk bemutatni a nemek közti eltéréseket, különbségeket és ennek szépségét” – fogalmazott Szimkovics Edina, a Ráti Református Gyülekezet hitoktatója.

„Emellett nagyon fontos, és a hét során igyekeztünk felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy öltözködni nemcsak külsőleg tud az ember, ami látszik, hanem lelkileg is fel kell öltöznünk, ami testi szemeinkkel nem látható, mégis sokkal fontosabb, hiszen ez határozza meg, milyen emberek vagyunk belülről” – tette hozzá a hitoktató.

A szervezők a tábor ideje alatt bibliai történetek és interaktív játékok segítségével igyekeztek a keresztény lelkületnek megfelelő nevelésben részesíteni a fiatalokat. Ilyen volt például a babaöltöztetés is.

„Szerettük volna népszerűsíteni a kisbabákkal való foglalkozást a gyerekek körében, hiszen sokaknak van kistestvére, akiknek a gondozásában segítő kezet nyújthatnak ezentúl a fiatalok” – mondták a szervezők.

Emellett a babaöltöztetési program jó alkalom volt arra, hogy érzékeltessék a fiatalokkal, hogy nemcsak gyereknek lenni nehéz, hanem szülőnek is, hiszen a gyerekek csecsemőkorban nem tudják elmondani, mit szeretnének, így nehéz kitalálni, mikor mire is van szükségük.

A fő párhuzam pedig, amit a foglalkozás során megtapasztalhattak a gyerekek, az az, hogy mennyi odafigyeléssel is jár egy gyermek, és a szülőknek mennyi feladatuk van, éppúgy, ahogy Isten is odafigyel ránk és gondunkat viseli, ahogy érti azt is, amit mi nem tudunk elmondani neki.

„Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom” – hangzott el a Zsoltárok könyvéből vett központi gondolat azon a foglalkozáson, ahol többek között arra vezették rá a gyerekeket, hogy ők is Isten ajándékai.

Az evangelizáció öt napja során a gyermekek az ige szaván keresztül megerősödhettek a keresztény hitükben, az együtt töltött időnek köszönhetően pedig közösségi élményekben is gazdagodhattak.

TV21 Ungvár/K. K.