A születési és házassági bizonyítványok másolatainak igényléséről

2023. július 4., 13:33 , 1165. szám

„Jelenleg külföldön élek, elváltam. Korábban kétszer is változott a nevem, így elég nagy a zűrzavar az okmányaimban. Szükségem volna az ukrán házasságlevelem és a születési bizonyítványom másolatára az itteni ügyintézéshez, de a munkám miatt nem tudok napokra elutazni, a jelentős útiköltségről nem is szólva. Ráadásul azt hallottam, hogy a házasságlevelemet amúgy sem adnák ki. Mit javasol?”

– Ami a házassági bizonyítványát illeti, azt valóban nem adhatják ki, ha egyszer elvált. Arra viszont mód van, hogy kivonatot kérjen a neve változásairól az anyakönyvi hivataltól (ДРАЦС). Ebben a dokumentumban benne lesz minden információ a korábbi házasságkötéseiről, névváltoztatásairól.

Ami azt illeti, hogy miként juthat hozzá a szükséges okmányokhoz a távolból, a megoldás viszonylag egyszerű. Megbízást adhat valamelyik itthon maradt hozzátartozójának, hogy járjon el az ön nevében a hivatalban. A megoldás velejárója, hogy a megbízólevél közjegyző általi hitelesítést, itthon hivatalos fordítást igényel. Valamivel egyszerűbb, ha ügyvédet bíz meg az ukrajnai ügyintézéssel. Az ügyvéd az önnel kötött szerződés alapján felkeresi a hivatalt, s kikéri a szükséges dokumentumokat. Szerencsére ma, a világháló, a digitális aláírás, a számtalan elektronikus fizetési mód korában mindez nem tűnik különösebben bonyolultnak.

Ha ön ukrán állampolgár, s a külföldi országban, ahol él, letelepedettként van nyilvántartva az ukrán külképviseleten, a területileg illetékes nagykövetségen vagy konzulátuson is igényelheti a szükséges dokumentumokat. Igaz, ez a megoldás időigényes, és nem is ingyenes.

hk