A liliom termesztése II.

2023. július 4., 12:15 , 1165. szám

A liliomok három fő csoportjába (ázsiai, Oriental, L. longiflorum) közeli fajok keresztezésével előállított kertészeti hibridek tartoznak. E fajtacsoportok nevelése és virágoztatása némileg különböző technológia szerint folyik. Az alábbiakban ezeket a technológiákat mutatjuk be.

Ázsiai hibridek

Vágott virágként a legelterjedtebb fajtacsoport, de cserepesen is nevelhetők. Virágszáruk 80–120 cm magas, rajta kb. 5-7, esetleg több virággal. A virágok kinyílva 7–11 cm átmérőjűek, széttárt tölcsér alakúak, és igen változatos színűek: a mélyvöröstől a liláspiros árnyalatokon keresztül a világos narancssárgáig. Illatuk alig van. Tenyészidejük viszonylag rövid (a hagyma elültetésétől a virágzásig 70–80 nap), vázatartósságuk igen jó: a 2-2,5 hetet is elérheti. Igényeik viszonylag mérsékeltek: humusz­ban gazdag talajon és védett fekvésben a kertbe kiültetve, a szabadban is több éven át megmaradnak.

Az elültetett hagymákat az első 2–4 héten (a begyökeresedés idején) 3–6 °C-on tartsuk. A kihajtás után 15–21 °C körüli nappali és 10–13 °C éjszakai hőmérsékletre törekedjünk. A hajtások előtöréséig nem vagy csak minimálisan, később valamivel bővebben öntözzük. Rendszeres öntözés attól kezdve kell, hogy a hajtások 10–15 cm magasak, és leveleik kibomlottak. A bimbókezdemények megjelenésétől kezdve tápoldatozunk.

Oriental-hibridek

Az utóbbi években terjednek nálunk. Magasságuk és felhasználásuk megegyezik az ázsiai hibridekével, de egy száron kevesebb (1–3–5), viszont igen nagy méretű, 15–18 cm átmérőt is elérő virágot hoznak. Az egyes virágok oldalra állnak, és különlegesen szép megjelenésűek: a tányérszerűen széttárt, ívesen visszahajló végű, széles lepelleveleket fehér alapon széles bíborvörös vagy lilás rózsaszín sávozás díszíti, elmosódó pettyezett szegéllyel. A virágok kellemes, egzotikus illatúak. Az Oriental-hibridek szépsége hosszabb tenyészidővel (110–120 nap), nagyobb érzékenységgel és valamivel rövidebb (1,5-2 hetes) vázatartóssággal párosul. Előállítási és értékesítési áruk ezért nagyobb, mint az ázsiai hibrideké. A kertbe kiültetve általában 1-2 év alatt elpusztulnak, „kikopnak”, részben a talaj, részben pedig a téli hideg miatt. Termesztésmenetük hasonló az ázsiai hibridekéhez, azzal a fő különbséggel, hogy a számukra optimális hőmérsékleti értékek részben magasabbak. Bár az ültetés után a begyökeresedéshez itt is 3–6 °C-ot tartunk, a kihajtás után éjjel-nappal kb. 17-18 °C az optimális (nappal árnyékolni, szellőztetni kell, ill. ajánlott a levegő keverése, mozgatása). Kultúraidejük is lényegesen hosszabb: 120 nap körül van.

L. longiflorum-hibridek

Az L. longiflorum-hibridek népszerűek, de kisebb mennyiségben tűnnek fel cserepesen vagy vágottan. Termetük alacsony (60–80 cm), 1-3-asával fejlődő, lehajló, csöves trombitaszerű virágaik fehérek vagy krémszínűek és igen nagyok. Kultúraidejük az ültetéstől a virágzásig min. 90–120 napig tart. Általában magasabb hőmérsékleteket igényelnek az előző két csoportnál a fejlődés valamennyi fázisában. A hagyma nyugalmi állapotának lezajlásához 5–7 °C-os hűtőtárolás szükséges legalább 6 héten át. Az így hidegkezelt hagymákat az ültetés után a hajtások megjelenéséig 18–20 °C-on, a hajtás megjelenésétől a virágzat kezdetéig (12–16 cm-es hajtásméret) 15–18 °C-on tartsuk. Ezután 15 °C körüli éjszakai és 18 °C nappali hőmérsékletre törekedjünk, egészen a szabad szemmel is látható virágbimbók megjelenéséig. A virágbimbós állapottól a virágzásig 14–17 °C közötti értékeket tarthatunk, attól függően, hogy lassítani vagy gyorsítani kívánjuk a virágnyílást.

Virágszedés

A virágszedésre akkor érett a liliom, ha a legalsó bimbók teljesen kifejlődnek, és a fajtára jellemző színüket mutatják. Félig vagy teljesen nyílott virággal a liliom rosszul tűri a szállítást (törik). Ha elkezdődött a virágzás, lehetőleg naponta szedjük, mert a tövükön hagyott virágok kinyílnak, elöregednek.

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza