A liliom termesztése I.

2023. június 20., 17:06 , 1163. szám

A liliomok az elmúlt évek során a legfontosabb növényházi vágott virágok egyikévé „küzdötték fel” magukat. Népszerűségüket az új fajták szépségének, jó vázatartósságának és kiváló időzíthetőségének köszönhetik. Míg hajdan a hagyományos fehér vagy madonnaliliom elsősorban szabadföldi parasztkerti virág volt, és július elején, virágzásának idején esetleg a templomok díszítésére használták, a mai színes virágú fajtákat az év minden szakában szívesen vásárolja a nagyközönség. A törpe növésű vagy törpésített fajtákat a vágott liliomnál ugyan jóval kisebb mennyiségben, de cserepesen is forgalmazzák. Az alábbiakban a liliomok termesztésével ismerkedhetünk meg.

A vágott liliomok túlnyomó többségét holland import hagymából állítják elő, és ez valószínűleg a jövőben is így lesz. A liliomhagymát ugyanis a virágoztatáshoz szükséges minőségben nálunk nehéz gazdaságosan megnevelni és hidegkezelni. A levágott virág viszont rosszul bírja a szállítást nagy terjedelme és törékenysége miatt. A hagymák rendszeres importját (esetleg egy-kétszeri gyengébb minőségű utánvirágoztatással) a folyamatos fajtaváltás is szükségessé teszi.

Napjaink legfontosabb fajtacsoportjai a következők: ázsiai hibridek, Oriental-hibridek, L. longiflorum fajták és L. longiflorum-hibridek.

A liliomot – a termesztés szezonjától függően – a legkülönbözőbb berendezésekben virágoztathatjuk: fűtött vagy fűtetlen növényházakban és fóliasátrakban is. Egy a fontos: télen és nyáron egyaránt tudjuk tartani az optimális hőmérsékletet, nyáron pedig legyen jól átszellőztethető és ne melegedjen túl a berendezés. Nyári virágoztatáshoz elvileg ősszel vagy tavasszal a szabadba is ültethetjük a hagymát. A bimbók megjelenésétől kezdődően azonban ilyenkor is védeni kell az állományt az időjárás viszontagságaitól, nehogy a szél, jégverés összetörje, vagy az erős napsütés megperzselje. A védelem legegyszerűbb módja, ha az ágyások fölé Raschel-hálóból magas árnyékolót húzunk.

Termesztés

A hagymák elültetésétől a kivirágzásig az ázsiai hibrideknek minimum 70–84 napra (10–12 hét), az Oriental- és a L. longiflorum-hibrideknek 100–120 napra (14–17 hét) van szükségük. Ennek ismeretében a hűtőtárolt hagymák megrendelésének, tárolásának, majd ültetésének ütemezésével a virágzást gyakorlatilag az év bármely szakára időzíthetjük.

Mint már említettük, a növényházi liliomtermesztéshez a hagymákat többnyire Hollandiából importáljuk. Ezek hidegkezelten, fóliával bélelt kartondobozokban, nedves tőzegbe vagy faforgácsba rétegezve, hűtőkamionban érkeznek. Megérkezésük után azonnal ültessük, vagy az ültetésig 0–2 °C közötti hőmérsékleten tartsuk, hogy virágzóképes állapotukat ne veszítsék el.

Az ültetés vágási célra a növényház talajába, ágyrendszerbe vagy rácsos hagymaládába történhet, többnyire tőzegbe. A ládás ültetés előnye, hogy az első 3-4 héten (a kihajtásig) – a ládákat egymásra rakva – a hagymák sötét helyen is tárolhatók, így kevesebb ideig foglalják a növényházat. A tősűrűség 10–12-es körméretű hagymákból 70–80 db, a 12–14-esekből 60–70 db, a 14–16-osokból 50–60 db m2. A nagyobb hagymák térigénye nagyobb, de ez a helyveszteség megtérül a jobb virágminőségben és a nagyobb értékesítési árban. Nyáron általában sűrűbben, míg télen ritkábban ültetünk a gyengébb fényellátás miatt. Olyan mélyre ültessünk, hogy a hagymák csúcsa télen 6–8 cm-re, nyáron 8–10 cm-re kerüljön a talajfelszín alá. Erre a mélységre az egyenletesebb talajhőmérséklet érdekében és a szárgyökerek kifejlődéséhez van szükség.

A cserepes értékesítésre szánt hagymákat mérettől függően 12-es, 14-es, esetleg 16-os cserépbe ültetjük, tőzeges földkeverékbe. Annak érdekében, hogy a hagyma elég mélyre kerüljön, csak félig, harmadig töltsük meg földdel a cserepet, és utána helyezzük bele, majd takarjuk földdel a hagymát. A cserepes liliomot a kihajtásig általában rácsos műanyag ládákban tartják, és csak a hajtások megjelenése után hordják be a növényházba. A továbbiakban az egyes fajtacsoportok nevelése és kivirágoztatása némileg különböző technológia szerint történik. (Folytatjuk.)

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza