Felmérés: Jelentősen nőtt az UPC MP teljes betiltását támogatók aránya

2023. június 17., 19:12

Nőtt azoknak az ukránoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy Ukrajnában be kellene tiltani a moszkvai patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyházat (UPC MP) – jelentette a korrespondent.net a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felmérésére hivatkozva.

Tavaly decemberben a válaszadók 78%-a gondolta úgy, hogy az államnak be kellene avatkoznia az UPC MP képviselőinek tevékenységébe, 2023 júniusának elejére arányuk 85%-ra nőtt. Ezenkívül 54%-ról 66%-ra emelkedett azoknak az aránya, akik szerint ezt az egyházat teljesen be kellene tiltani Ukrajnában. A megkérdezettek 19%-a gondolja úgy jelenleg, hogy nem kell mindenképpen teljesen betiltani, de szükség van az egyház állami ellenőrzésére, holott 2022 decemberében még a válaszadók 24%-a volt ezen a véleményen. Ugyanakkor 12%-ról 6%-ra csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik szerint egyáltalán nem kell beavatkozni az egyház ügyeibe, csak a bűncselekmények kivizsgálására van szükség.

Anton Hruseckij, a KMISZ igazgatóhelyettese úgy véli, hogy a moszkvai patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház olyan tevékenységet folytat, amely arra ösztönzi az ukránokat, hogy a Kreml ötödik hadoszlopaként tekintsenek rá.

(korrespondent.net/Kárpátalja)