Kell-e jogosítvány a rollerhez?

2023. június 15., 14:32 , 1162. szám

„Kell jogosítvány az elektromos meghajtású rollerhez? Ha igen, milyen? Hány éves kortól adnak jogosítványt?”

– Kezdjük talán azzal, hogy Ukrajnában a Közúti közlekedési szabályok (Правила дорожнього руху – a továbbiakban: KKSZ) 2.1-es pontja értelmében a gépjármű vezetőjének rendelkeznie kell többek között vezetői engedéllyel a megfelelő kategóriájú jármű vezetéséhez. Lássuk tehát, hogy mit tekint a KKSZ járműnek, gépjárműnek!

Ezek szerint a jármű olyan eszköz, amelyet emberek és (vagy) rakomány, valamint a rajta lévő speciális berendezések vagy mechanizmusok szállítására terveztek. Ez a meghatározás azonban egyaránt ráillik a kerékpárra, a lovas szekérre vagy az autó­buszra. A KKSZ 1.10-es pontja szerint a gépjármű motorral hajtott jármű. Ez a meghatározás vonatkozik a traktorokra, az önjáró gépekre és mechanizmusokra, valamint a trolibuszokra és a 3 kW-ot meghaladó teljesítményű elektromos motorral szerelt járművekre is. Vagyis minden jármű, amelyet motor vagy 3 kW-ot meghaladó teljesítményű villanymotor hajt, gépjárműnek minősül, következésképpen a vezetőjének jogosítványra van szüksége.

A KKSZ nem említi az elektromos rollert. Az ehhez legközelebb álló fogalom a moped, amelyet a már említett 1.10-es pont úgy határoz meg, mint kétkerekű járművet, amelyet 50 cm3 térfogat alatti motor vagy 4 kW alatti teljesítményű villanymotor hajt.

A KKSZ-ből kitűnik, hogy annak meghatározásában, minek minősül egy adott gépjármű, a motor teljesítménye, térfogata az egyik elsődleges tényező. Ennek alapján tekinthetjük úgy, hogy az 50 cm3-nél kisebb térfogatú vagy a 4 kW teljesítmény alatti motorral szerelt járművek – pl. roller, moped, scooter, robogó, ezek elektromos meghajtású változatai vagy a gyroscooter – a moped kategóriának felelnek meg, míg az ennél nagyobb teljesítményű motorral hajtott járművek a motorkerékpárral azonos megítélés alá esnek. Következésképpen ugyanazoknak a műszaki követelményeknek kell megfelelniük, és ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a mopedekre vagy a motorkerékpárokra. Például a mopedek és motorkerékpárok vezetőinek, utasainak kötelező bekapcsolt bukósisakban közlekedniük (lásd a KKSZ 2.3-as pontját!). Tehát az ezen kategóriákba sorolható egyéb gépjárművekre is vonatkoznia kell ennek a szabálynak.

A KKSZ 2.13-as pontja szerint a segédmotoros kerékpárok, robogók és más kétkerekű járművek, amelyeket 50 cm3 alatti térfogatú vagy 4 kW alatti teljesítményű elektromos motor hajt, A1 kategóriájú jogosítványt igényelnek. A motorkerékpárok – beleértve az oldalkocsisokat – és más kétkerekű járművek, amelyek motorja 50 cm3-es vagy ennél nagyobb térfogatú motor, illetve 4 kW, esetleg ennél nagyobb teljesítményű elektromos motor, A kategóriájú jogosítvánnyal irányíthatók.

Megjegyezném, itt is azt látjuk, hogy alapvetően a motor térfogatától, teljesítményétől függ, milyen kategóriájú jogosítványt követelnek meg a hatóságok.

A jogosítvány megszerzése korhoz kötött, az A1 kategória esetében az alsó korhatár 16 év.

Ugyanakkor hangsúlyoznám, hogy amennyiben egy kis teljesítményű motorral szerelt rollerről van szó, nincs szükség jogosítványra. Elég, ha kéznél van a jármű műszaki leírása (akár egy táblácska magán a közlekedési eszközön), amelyből kitűnik, hogy az adott roller motorjának teljesítménye nem haladja meg a 3 kW-ot. Ez elegendő ahhoz, hogy bizonyítsa, a roller nem gépjármű.

A közlekedési szabályokat persze ilyenkor is be kell tartani! Így például a KKSZ 11.7-es pontja szerint azoknak a járműveknek, amelyek sebessége nem haladhatja meg a 40 km/h-t, vagy amelyek műszaki okok miatt nem tudnak ilyen sebességet elérni, a lehető legközelebb kell haladniuk az úttest jobb széléhez, kivéve az előzést, kitérést vagy a sávváltást balra kanyarodás előtt és a fordulást.

hk