Vasárnapi üzenet: 2023. június 11.

Krisztus szent teste és vére – úrnapja

2023. június 11., 08:17 , 1162. szám

A mai ünnepen, a legméltóságosabb Oltáriszentség ünnepén szentmise után körmenetet tartunk. Az idők folyamán alakult ki ez a szokás. A hívek így akarják kifejezni hitüket a szentséges Jézusban. Nyilvánvalóan ezt nem Jézus rendelte, hiszen Ő csak azt mondta: „Vegyétek és egyétek.” De nem baj, ha az egyház ünnepélyes formában is meg akarja mutatni, mit jelent az Oltáriszentség. Mi az élő Krisztust hordozzuk körül. Az Ő élete minden tekintetben rendkívüli élet. Érdemes odafigyelni rá.

Ez az élet felajánlott élet. Jézus felajánlotta életét az emberek üdvösségéért. Isten létére azért vállalta az emberi sorsot, hogy felajánlhassa életét a mennyei Atyának engesztelő áldozatul a világ bűneiért.

Ez az élet odaadott élet. Jézus nemcsak felajánlotta életét, hanem oda is adta. Először a kenyér és bor színe alatt, az utolsó vacsorán. Utána vállalva az ostorozást, a töviskoronát, a keresztutat, majd a legszörnyűbb és leggyalázatosabb halált, a keresztet. Valóban semmit sem tartott meg, teljesen odaadta magát.

Ez az élet mégis köztünk maradt élet. Munkája végeztével Jézus úgy ment el, hogy itt maradt. Az Oltáriszentséget éppen azért rendelte, hogy mindig velünk legyen. Isteni bölcsességével megtalálta a módot arra, hogy a kenyér és a bor színe alá rejtőzve az idők végéig valóságosan köztünk maradjon. Imádhatjuk, magunkhoz vehetjük a szentáldozásban. Bekapcsolódhatunk áldozatába a szentmisén.

Végül ez az élet halálon győztes élet. Hiába ölték meg ellenségei, Ő feltámadt, él. Él a mennyei dicsőségben, az Atya jobbján, de él köztünk is az Oltáriszentségben.

Az úrnapi körmenettel mi ezt a felajánlott, odaadott, köztünk maradt és halálon győztes életet ünnepeljük. Erről elmélkedjünk a sátrak között járva.

Pohareczky Róbert
plébános