Borrell: Az EU egymillió lövedéket és több mint ezer rakétát gyártat Ukrajna számára

2023. május 12., 13:15

Az Európai Unió 1 millió 155 mm-es lövedéket és több mint 1000 rakétát gyártat Ukrajna számára – jelentette be csütörtökön Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Védelmi és Biztonsági Konferencián, adta hírül az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint Borrell emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tagországai és szervezetei által Ukrajnának nyújtott teljes támogatás összege 16 milliárd euró. „Az első részlet 500 millió euró volt. Ma közelítünk a hatezer millió euróhoz. Az uniós országok és szervezeteik együttesen 16 milliárd euró értékben nyújtottak támogatást, és ez még nem a vége” – hangsúlyozta. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt is bejelentette, hogy az Európai Unió már több mint 17 ezer ukrán katonát képzett ki, és ezt a számot az év végéig 30 ezerre kívánja növelni.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij elnök a közelmúltban azt mondta, az Európai Unió kész egymillió lövedéket biztosítani Ukrajnának a tüzérség számára. Ezenkívül május 5-én az Európai Unió Tanácsa végül jóváhagyta 1 milliárd euró elkülönítését Ukrajna számára lőszervásárlásra.

(vb/karpat.in.ua)