Ferenc pápa Magyarországra látogatott

Kárpátaljáról több csoport vett részt a pápalátogatáson

2023. május 2., 16:52 , 1157. szám

Ferenc pápa eddigi 40 külföldi útján a világ 60 országába látogatott el. 41. útja 2023. április 28–30. között Magyarországra vezetett, az első olyan országba, amelyet immár másodszor látogat meg pápasága idején. A Szentatya találkozott Novák Katalin köztársasági elnök asszonnyal, Orbán Viktor Miniszterelnökkel, Erdő Péter bíborossal, esztergom–budapesti érsekkel, a különböző felekezetű magyar egyházi és állami hivatalok vezetőivel, a tudományos élet képviselőivel és a fiatalokkal, de a szegényekkel, betegekkel, hátrányos helyzetűekkel is. Háromnapos látogatásának spirituális csúcspontja kétségtelenül a vasárnap délelőtti szentmise volt, amelyet a Szentatya a budapesti Kossuth téren celebrált több százezer összesereglett hívő előtt. Ferenc pápa fő üzenete: egymás segítése és a béke mentheti meg a jövőnket.

A kivételes eseményre a Kárpát-medence minden régiójából érkeztek zarándokok.

Kárpátaljáról több mint kétszázan indultak el szervezetten Budapestre, hogy részt vehessenek Ferenc pápa magyarországi rendezvényein, és személyesen is találkozhassanak a Szentatyával. Az utazás megszervezésében Megyesi László, az Ungvári Szent György Római Katolikus Egyházközség állandó diakónusa segített, ő maga azonban, akárcsak sok más társa, az Ukrajnában érvényben lévő, a hadköteles férfiakra vonatkozó utazási törvények miatt nem léphet ki az országból, ezért többnyire nők és fiatalok indulhattak csak a magyar fővárosba. Bár a harci cselekmények több száz kilométerre zajlanak Kárpátaljától, az Ukrajnában dúló háború hatásait és következményeit a kezdetektől érzik a helyiek is. Ilyen körülmények között még inkább fontos nekik az, hogy Ferenc pápával és több tízezer emberrel együtt imádkozhattak a békéért. A mostani utazás résztvevői közül többen részt vettek tavaly az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Budapesten, de akadt olyan is, akinek ez volt az első zarándokútja. Kárpátaljáról több mint 250 zarándok érkezett Budapestre, hiszen számukra óriási lelki megerősítést jelent az a tudat, hogy vasárnap együtt imádkozhattak a Szentatyával a várva várt békéért.

Kárpátaljáról öt buszt indítottak Ferenc pápa magyarországi rendezvényeire. Ennek megszervezésében Popovicsné Palojtay Márta, a munkácsi egyházmegye pasztorális ügyeinek a püspöki titkára is komoly szerepet vállalt. „A kárpátaljai római katolikus hívek is nagyon-nagy örömmel hallották azt, hogy a Szentatya Magyarországra készül, és természetesen sokan tervezték, hogy utaznak. Öt buszt szerveztünk. Ebből az egyik az ifjúsági busz, akik szombaton részt vesznek az Arénában a Szentatyával való találkozáson, a többiek pedig a vasárnapi szentmisére utaznak a Kossuth térre, szintén szombaton, összekötve egy mátraverebély-szentkúti, illetve egy egri zarándoklátogatással” – mondta el még az indulás előtt Popovicsné Palojtay Márta.

A kárpátaljai diákok magyarországi útjának szervezésében részt vett még a Rákóczi Szövetség, mely évek óta jó kapcsolatot ápol a kárpátaljai oktatási intézményekkel. Így vidékünk fiataljai is találkozhattak Ferenc pápával, ami feltehetőleg életre szóló élmény mindnyájuk számára. 

rm