Mariupoli fotó nyerte el a World Press Photo 2023 fődíját

2023. április 21., 09:26

Jevhen Maloletka ukrán fotós felvétele, amely azután készült, hogy az orosz megszállók légicsapást mértek egy mariupoli szülészetre 2022 márciusában, elnyerte a World Press Photo 2023 fődíját – jelentette a korrespondent.net.

A World Press Photo zsűrije által elismert fotón egy sérült várandós nő, Irina Kalinyina látható, amint hordágyon viszik ki a szülőszobából. Gyermeke, akit Mironnak nevezett el, halva született, fél órával később a baba édesanyja is meghalt.

„Szó szerint egy órával az invázió előtt érkeztünk Mariupolba. Húsz napig a mentősökkel laktunk a kórház pincéjében, az óvóhelyeken pedig az egyszerű állampolgárokkal, igyekezvén megmutatni, milyen félelemben élnek az ukránok” – mondta el a fotós.

A zsűri elnöke, Brent Lewis, a The New York Times fotószerkesztője és a Diversify Photo társalapítója viszont arról beszélt, hogy ez a kép a történelmet és az orosz hadsereg atrocitásait mutatja be.

„A Mariupol ostromáról készült felvételt egyhangúlag választottuk a World Press Photo of the Year verseny győztesének. Mivel a szavazás az ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján zajlott, a zsűri elismerte a felvételt és a háttértörténetet, valamint az ábrázolt atrocitásokat. Egy várandós nő és gyermeke halála sok mindent összefoglal a háborúról, valamint Oroszország lehetséges szándékairól; ahogy az egyik zsűritag fogalmazott: »Úgy tűnik, mintha meg akarnák ölni Ukrajna jövőjét«.”

(korrespondent.net/Kárpátalja)