A PACE vitát rendez az ukrán gyerekek Oroszország általi deportálásáról

2023. április 14., 16:27

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) az április 24. és 28. közötti tavaszi ülésszakán sürgős vitát rendez az ukrán gyerekek megszállók általi deportálásáról Oroszországba – jelentette az Ukrinform a PACE sajtóközleményére hivatkozva.

„Sürgős vita az Ukrajna polgári lakosságának helyzete, többek között a gyerekeké, akiket erőszakkal áttelepítettek vagy átköltöztettek az Oroszországi Föderációba vagy az Oroszországi Föderáció tényleges ellenőrzése alatt álló ukrán területekre témában” – áll a sajtóközleményben.

A tájékoztatás szerint a vitában online részt vesz Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége.

A PACE ülésszakának témái lesznek többek között az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatainak végrehajtása, az Emberi Jogok Európai Egyezménye és a nemzeti alkotmányok, az ifjúság és a tömegtájékoztatás, valamint a demokrácia, a jogok és a környezet védelme a nemzetközi kereskedelemben.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tavaszi ülésszakára április 24–28-án Strasbourgban kerül sor.

Az Ukrinform korábban jelentette, hogy Olena Kondratyuk, a Legfelső Tanács alelnöke arra számít, hogy a tavaszi ülésszakon külön határozatot fogadnak el az ukrán gyerekek Oroszország általi deportálásáról.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)