Kiszivárgás, kiszivárogtatás, álhír?

2023. április 12., 12:07 , 1154. szám

A Pentagonnak és a NATO-nak az ukrán ellentámadás előkészítésével kapcsolatos dokumentumairól készült felvételek jelentek meg a Twitteren és a Telegramon, ezek részben módosítottak, részben azonban valódiaknak tűnnek – adta hírül a New York Times (NYT) nevüket elhallgató amerikai kormányzati forrásaira hivatkozva. Ukrán részről orosz hamisítványoknak tartják a dokumentumokat és titkosszolgálati akciónak a „kiszivárogtatást”.

A NYT hírével kapcsolatban a BCC News Ukrajina arról ír, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumok nem említik a közelgő offenzíva időpontját és helyét, de tartalmaznak információkat arról, hogy hány ukrán dandárt terveznek felkészíteni a támadásra, és azok milyen felszerelést kapnak.

Tapasztalt szemnek csemege

Nyugati katonai elemzők szerint a dokumentumok egyes részeit minden bizonnyal módosították. Erre vall például, hogy a becsült orosz veszteségekre vonatkozó adat valószerűtlenül alacsonynak tűnik, miközben az ukrán veszteségek eltúlzottak. Ez a hamisítás arra vallhat, hogy dezinformációs kísérletről van szó Oroszország javára; a kiszivárogtatott dokumentumok rövidesen meg is jelentek az oroszbarát csatornákon. Ugyanakkor szakértők azt mondták az NYT-nak, hogy egyes dokumentumok hiteleseknek tűnnek, és értékes információkkal szolgálhatnak az Oroszországi Föderáció számára a fegyverszállítási ütemtervről, a megalakult ukrán egységek létszámáról stb.

A dokumentumok március 1-jei keltezésűek, így a tervek azóta változhattak – nyugtat meg mindenkit a lap. Ugyanakkor tény, hogy azon a napon ukrán tisztviselők a németországi Wiesbadenben található amerikai támaszponton tartózkodtak, másnap pedig felkereste őket Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke és Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka.

Az egyik kiszivárgott anyag ukrán katonai egységekről, felszerelésekről és a kiképzésről tartalmaz információkat, január–áprilisi időbeosztással – jelzi az amerikai kiadvány.

„A dokumentum rövid tájékoztatást tartalmaz a jelenleg alakuló 12 harci dandárról, amelyek közül kilencet láthatóan az USA és más NATO-szövetségesek képeznek ki és látnak el. Ebből a kilenc dandárból a dokumentumok szerint március 31-ig hat készül fel, a többi pedig április 30-ig. Elemzők becslése szerint egy ukrán dandár 4‒5 000 katonából áll” – írja a NYT.

A dokumentumban az is szerepel, hogy a kilenc dandár teljes felszereléséhez több mint 250 harckocsi és több mint 350 szállítójármű szükséges.

A nyilvánosságra került dokumentumok nem tartalmazzák a harci cselekmények konkrét terveit, vagyis azt, hogy Ukrajna hogyan, mikor és hol szándékozik támadást indítani – írja a lap. De van információ például az ukrán hadsereg szükségleteiről.

„Egy orosz katonai tervező, harctéri tábornok vagy hírszerzési elemző tapasztalt szemének ezek a dokumentumok kétségtelenül sok csábító utalást tartalmaznak. A dokumentumok megemlítik például a HIMARS lőszerfelhasználását. A Pentagon nem hozta nyilvánosságra, milyen gyorsan használják fel az ukrán erők a HIMARS-ekhez való lőszert, de a dokumentumok ezt megerősítik” – jegyzi meg a kiadvány.

Az amerikai hatóságok megpróbálták elérni ezeknek a dokumentumoknak az eltávolítását a világhálóról, de a cikk megjelenéséig nem jártak sikerrel.

„Tudunk a közösségi médiában megjelent bejegyzésekről, és a minisztérium vizsgálja a kérdést” – kommentálta a híreket Sabrina Singh, a Pentagon helyettes szóvivője a New York Times-nak.

Ez a kiszivárogtatás az orosz hírszerzés első olyan áttörése a háború kezdete óta, amely nyilvánosságra került – állapítja meg a lap.

Megtévesztés?

A korrespondent.net ugyanakkor rámutat, az orosz média is arról ír, hogy előfordulhat, a dokumentumok „nem a Pentagonból szivárogtak ki”, hanem az ukrán és az amerikai titkosszolgálatok akciójáról lehet szó.

„Amint az Oroszországi Föderáció propagandistái megjegyzik, az amerikai hírszerzés gyakran használja a központi tömegtájékoztatási eszközöket, hogy »bedobja a köztudatba a szükséges információt, vagy inkább dezinformációt«” – írja a portál.

„Ebben az esetben elképzelhető, hogy félre akarják vezetni az orosz parancsnokságot, ami az Ukrán Fegyveres Erők offenzívájának kezdetét illeti. [...] A lényeg az, hogy ne dőljünk be az ellenség trükkjének, helyesen számítsuk ki a következő lépéseit” – idézi az orosz médiát a korrespondent.net.

Orosz álhír

Valamivel később az ukrán Elnöki Hivatal részéről már egyértelműen az oroszok műveként könyvelték el a kiszivárogtatást.

„A Szovjetunió összeomlása óta az orosz hírszerzés annyira leépült, hogy az egyetlen módja kimosakodni a „Salisbury-kalandokból”, „háromnapos tervekből” és egyéb kudarcokból a photoshop és a „virtuális álkiszivárogtatások”. Moszkva túlságosan is szeretné meghiúsítani az ukrán ellentámadást. De az oroszok meglátják a valódi terveket a harcmezőn. Hamarosan” – írta a Twitteren Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója, akit az RBK – Ukrajina idéz.

Az Ukrán Fegyveres Erők terveiről az internetre kiszivárogtatott, úgynevezett „minősített katonai dokumentumok” photoshoppal készült hamisítványok és az orosz titkosszolgálatok különleges műveletéről van szó – jelentette ki Andrij Juszov, a Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főosztályának képviselője az ukrán országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Ezeknek az anyagoknak az előzetes elemzése alapján hamis adatokat látunk a veszteségekről mindkét oldalon. Az információk egy része egyértelműen nyílt forrásokból származik. Ami az ukrán hadsereg igényeit illeti: a témát minden szinten sokat vitatták. Senki számára nem titok, hogy Ukrajna felveti a légierő, tankok, lőszerek és egyéb dolgok kérdését, amelyek a megszállt területek gyorsabb felszabadításához, életek megmentéséhez szükségesek. Ami a többit illeti, megvárjuk a hivatalos kommentárt (a Pentagon részéről – a szerk.). De az ukrán társadalomnak nincs oka aggodalomra” – mondta el Juszov.

A tisztviselő hozzátette, hogy mindenképpen lesz ellentámadás, és a tervek láthatóak és érezhetőek lesznek az ellenség számára a csatatéren.

Újabb kiszivárogtatás

Szombaton a NYT jelentette, hogy újabb bizalmas anyagok jelentek meg a közösségi médiában. Elemzők szerint mintegy 100 dokumentum kerülhetett rossz kezekbe. Ezúttal az információknak csak egy része érintette Ukrajnát, más részük Kínára, általában a Csendes-óceáni térségre és a Közel-Keletre, a terrorizmus elleni harcra vonatkozott.

Az amerikai igazságügyi minisztérium jelezte, hogy vizsgálatot indított a kiszivárogtatások ügyében, és tárgyal a helyzetről a Pentagonnal. A Pentagon közölte, hogy nincs mit hozzáfűzniük a korábbiakhoz, miszerint vizsgálják a helyzetet. Ugyanakkor az újságírók négyszemközt több tisztségviselőtől is azt hallották, hogy Washingtonban nagy erőkkel keresik a „szivárgás forrását”, megakadályozandó a további működését – írja a Jevropejszka Pravda az amerikai sajtó nyomán. Nem zárható ki ráadásul, hogy ami megjelent, az csupán a jéghegy csúcsa, egy kis része annak, ami valójában illetéktelen kezekbe került – teszi hozzá egy elemző.

(zzz/bbc.com/korrespondent.net/rbc.ua/pravda.com.ua/eurointegration.com.ua)