Húsvét az ungvári várban

2023. április 9., 17:29

A múzeum kutatói az ungvári vár 3. emeletén nyílt tematikus kiállítással várják a látogatókat, hogy elmélyüljenek a húsvét hangulatában, a régió ünnepének történetében és hagyományaiban.

A húsvét a keresztény hagyomány legfényesebb, legfontosabb ünnepe. A karácsonyhoz hasonlóan sok szertartásból, hagyományból áll, és természeténél fogva a központi tavaszi rítus. Ezért a múzeum történeti és helytörténeti osztályának munkatársai azt tűzték célul, hogy érdekes kiállításokon keresztül kiemeljék az ünnep főbb elemeit. A pászka, a kalács a húsvét szimbóluma. A kiállításon ezért jelentős helyet foglalnak el az elkészítésével kapcsolatos különleges használati tárgyak. A kiállítást háromféle fűzfa ágából készült díszek egészítik ki, amelyeket virágvasárnap szoktak szentelni a templomban. A húsvéti tojás egy kis csoda, amit az egyszerű női vagy gyerekkezek alkotnak. Sokféle húsvéti tojás is látható: régiek, újak és modernek. A kiállítás többek között 10 olyan húsvéti tojást mutat be, amelyeket a múzeum dolgozói találtak a Rahói járásban az 1980-as években. Az 1960-as években a Szolyvai járásból hozott néhány hímes külön kerámiatányéron kapott helyet. Kiemelik a régi minták alapján festett húsvéti tojásokat, amelyeket a múzeum néprajzi szektorának vezető kutatója, Roman Pilip készített.

A Húsvét: történelem, művészet című kiállítást Odarka Dolgos alkotásai egészítik ki ‒ modern, sokszínű húsvéti tojások, amelyeket az ismert művész ajándékozott a múzeumnak az ünnep előestéjén. Egy másik ajándékot is kiállítottak: a független Ukrajna húsvéti képeslapjai és bélyegei a híres filatelista gyűjtőtől, Volodimir Bubnyak múzeumi munkatárstól.

A kiállítás május 5-ig tart.

(zkmuseum.com/RV)