Vasárnapi üzenet: 2023. január 8.

2023. január 8., 08:35 , 1140. szám

„Akkor ezt mondta Sámuel Izráel egész házának: »Ha tiszta szívből akartok megtérni az Úrhoz, akkor távolítsátok el magatok közül az idegen isteneket és Astartékat! Ragaszkodjatok szívből az Úrhoz, egyedül neki szolgáljatok, akkor majd megment benneteket a filiszteusok kezéből.«” 1 Sámuel 7, 3

Isten különös kegyelme, hogy az idő, melyet teremtett, szakaszokból áll, azért, hogy legyen életünkben megújulás. A szakaszokat le lehet zárni, a tanulságokat le kell vonni, s új szakaszt kezdeni.

Izrael népének meg kellett újulnia az igénytelenségből és az identitáskrízisből. Az filiszteusok általi elnyomatás ennek az eszköze volt. Isten néha megengedi az elnyomást, hogy értékelni tudjuk a szabadságot.

Izrael népe identitáskrízisben volt. Már nem Istent imádták, hanem más isteneket választottak maguknak, melyek a filiszteusok istenei voltak. Azon gondolkodtak, hogy ha az elnyomók istenét fogják imádni, akkor majd ők is olyan erősek lesznek. Ennek ellenére az elnyomás csak növekedett. Emberi választásainkkal gyakran mi is nagyobb terheket veszünk magunkra. Isten azt szeretné, ha észrevennénk igénytelenségünket; amikor Isten törvénye nem kell, megalkuszunk kevesebbel. Az igénytelen népnek, az igénytelen reformációnak nincs jövője. De ha van igényesség, Isten törvényéhez való ragaszkodás, akkor a pokol kapui sem vehetnek rajtunk diadalmat.

Sóhajtozik a nép, megújulást vár, Isten pedig közbelép. Sámuel prófétát küldi, rajta keresztül készít szabadítást. Isten mindig gondoskodik maradékról az ínséges időkben. Vagyunk-e mi ilyen Istenre hallgatók, akik meg tudjuk hallani az Ő indítását?

Sámuel olyan dolgokat közöl a nép felé, melyekben nincs semmi új. Talán a 2023-as évben is olyan dolgokat vár tőlünk Isten, melyeket tudunk vagy megtapasztaltunk. Ki kell dobni a bálványokat! Mi az, ami miatt nem tudunk imádkozni, szolgálni? A bálvány elszívja az erőnket, megterhel.

Sámuel böjtöt hirdet. A böjt lemondás, akár számunkra kedves dolgokról az Istennel való kapcsolat megélése érdekében. Kedves olvasó, a megújulás lépései a következők: önként felvállalni Isten értékrendjét, magunkat Istennek teljesen kiszolgáltatni, meglátni azokat a dolgokat, melyek az Istennel való kapcsolat akadályai, és azokról lemondani, s a felebaráttal kibékülni.

Radvánszky Ferenc református lelkipásztor

(Szerk.: Tóth János)