Trianon gyászára, és a magyarság összetartozására emlékeztek Badalóban

Boldogok a békességre igyekezők

2022. június 6., 15:40 , 1111. szám

Június 4-én, az egyetemes magyarság számára oly fájdalmas trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulóján Badalóban gyülekezeti közösségben emlékeztek a több mint egy évszázaddal ezelőtti szomorú eseményre és méltatták a nemzeti összetartozás napját.

A helyi református templom külső falát díszítő Petőfi Sándor-emléktábla előtt összegyűlt megemlékezőket elsőként Jakab Lajos családorvos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke köszöntötte. Nemzeti imánk, a Himnusz eléneklését követően, az érdekvédelmi szervezet helyi vezetője arról beszélt, hogy az egész magyarságot érintő gyász mellett 2010 óta ez a dátum egyben a remény és egység jelképe is, hiszen a Magyar Ország­gyűlés ezt a napot a nemzeti összetartozás dátumává nyilvánította, ami már nemcsak a szétszakítottságról és a búslakodásról szól, hanem az egész Kárpát-medencei magyarság és a világ magyarságának összetartozásáról!

A szónok beszélt arról is, hogy az idén, az évfordulóra történő emlékezés mellett, a Szentlélek eljövetelét is ezen a hétvégén ünnepeljük, ami a mostani háborús időkben különösen is arra ösztönöz bennünk, hogy a béke eljöveteléért is imádkozzunk.

Ferenci Dorina, a Gvadányi József nevét viselő badalói gimnázium negyedikes tanulója Juhász Gyula Trianon című versét adta elő.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa nevében Szűrös Mátyás konzul úr köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében hangsúlyozta, nehéz időket éltünk és élünk: előbb a ragály, most meg a háború. Immár több éve nem tudunk közösen sem ünnepelni, sem gyászolni, de a gyászra egyre több alkalmunk van. Ám mégiscsak itt vagyunk, csendesen, de kitartóan, ,,megfogyva bár, de törve nem”.

A konzul úr emlékeztetett rá, hogy bár a magyarság történelme tele van gyásznapokkal, mégis mindig sikerült talpra állnunk, nem bukott el nemzetünk. Vereségeinkből sikerült erőt kovácsolnunk magunknak, ahogyan június 4-ét, a nemzet széttagolásának napját is a nemzeti összetartozás napjává tettük. Gyásznapot ünneppé! Emlékezve tanuljunk tehát a múltunkból, és ünnepeljük, hogy csak azért is együtt vagyunk!

Az elmúlt napokban volt 100 éve annak, hogy megszületett a székely himnusz. A helyiek a magyarság egyik jelképének számító melódia eléneklésével adóztak ennek az évfordulónak. Ezt követően Sápi Zsolt badalói református lelkipásztor tolmácsolta Isten üzenetét a megemlékezők számára.

Ki kell mondani: a békediktátum a magyarság történetének egyik legnagyobb tragédiája. Nagyon fontos, hogy ezen a fájó napon mindannyian imádságban kérjük a mielőbbi békét. Nagyon aktuális az ige: „Boldogok a békességre igyekezők!” Most kell mindenkinek odaállni Isten elé, és a békéért, a szeretetért könyörögnie!

A Szózat eléneklését követően, pontban 16 óra 30 perckor, a békediktátum aláírásának időpontjában 102 másodpercig megszólalt az ősi badalói református templom harangja, miközben mindenki a béke eljöveteléért, nemzetünk megmaradásáért imádkozott.

Az áldásokban gazdag esemény Petőfi Sándor emléktáblájának megkoszorúzásával ért véget.      

(tamási)