Verescsuk a megszállt területek pedagógusaihoz fordult

2022. június 3., 11:51

Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszterelnök-helyettes felszólította az Oroszország által ideiglenesen megszállt területeken tartózkodó ukrán pedagógusokat, hogy ne működjenek együtt az ellenséggel – jelentette a korrespondent.net.

A miniszter Telegram-csatornáján hangsúlyozta, hogy három hónap múlva kezdetét veszi az új tanév. Sok szülő és pedagógus számára ez a döntések ideje.

„Legyünk őszinték: az Ukrajnával való újraegyesülésükig nem lesz normális élet az ideiglenesen megszállt területeken. Egy rakás jogi probléma mellett van még egy: Ukrajna harcolni fog a földjeiért. Ezért az ideiglenesen megszállt területek háborús övezetek lehetnek. Ebben őszintéknek kell lennünk egymással” – tette hozzá.

A tanárokhoz fordulva Verescsuk jelezte, hogy „jelenleg leereszkedőben van a vasfüggöny a civilizáció és a barbárság között, és az ideiglenesen megszállt területek sok lakója most maga dönti el, hogy a kerítés melyik oldalán akarja találni magát: ezen vagy azon”.

Verescsuk hangsúlyozta, hogy a pedagógusok rossz döntése most örökre tönkreteheti a pályájukat.

„Ne dolgozzanak a megszállókra. Egyszerűen költözzenek az ukrán kormány által ellenőrzött területre. Itt akad munka. Ha az ellenségnek fognak dolgozni, talán elkerülhetik a jogi felelősséget. De a tanári pályafutásuk ezzel véget ér. Az ideiglenesen megszállt területek gyermekeinek szüleihez is fordulok: „Ne vigyenek gyerekeket tanulni a megszállók oktatási intézményeibe. Költözzetek az ellenőrzött területekre. Tudom, hogy nehéz. Megértem, otthon nélkül, munka nélkül, barátok nélkül nagyon nehéz. De a jövő itt van velünk, és nem ott velük. Egy kis türelem és minden kialakul. Túljutunk ezen is. A gyerekek később hálásak lesznek” – mondta.

(korrespondent.net/Kárpátalja)