Zelenszkij a háború mielőbbi befejezésének akadályáról

2022. április 20., 12:00

Bármilyen késlekedés Ukrajna támogatásával oda vezet, hogy a megszállóknak több ukrán meggyilkolására nyílik lehetősége – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetében, amelyet az UNIAN hírügynökség idéz.

„Jelenleg a megszálló hadsereg szinte teljes harcképes része államunk területén és az Oroszországi Föderáció határ menti régióiban összpontosul. Összehajtottak Ukrajna ellen szinte mindenkit és szinte mindent, ami harcolni tud ellenünk. Ezért ebben a szembenállásban, ebben a védekezésben, az egész világ szeme láttára, valóban a második-harmadik legerősebbnek tartott hadsereggel állunk szemben. Az pedig, ahogyan fegyveres erőink kitartanak, amilyen merészen védekezik egész népünk, azt mutatja, hogy az ukrán hadsereg már rég megérdemelte, hogy a globális rangsorban az orosz fölé kerüljön” – hangsúlyozta az államfő.

Az elnök megjegyezte, hogy ha Ukrajna minden olyan fegyverhez hozzájutna, amelyre szüksége van, amelyekkel partnerei rendelkeznek, és amelyek összevethetők az Oroszország által használt fegyverekkel, már véget vetett volna ennek a háborúnak.

„Helyreállítottuk volna a békét és felszabadítottuk volna területünket a megszállás alól, mert az ukrán hadsereg fölénye taktikában és bölcsességben teljesen nyilvánvaló” – mutatott rá.

Az államfő megjegyezte: minden érintkezésekor más államok vezetőivel, minden felhívásban és interjúban hangsúlyozza, „méltánytalan, hogy Ukrajna továbbra is kénytelen kérni azt, amit partnerei évek óta tárolnak a raktárakban”.

„Ha rendelkeznek a fegyverekkel, amelyekre itt és most Ukrajnának szüksége van, ha van lőszerük, amelyre szükségünk van, akkor elsősorban az ő erkölcsi kötelességük segíteni a szabadság védelmét, megmenteni több ezer ukrán életét” – mondta Zelenszkij.

Leszögezte: ha Ukrajna a háború első hetében hozzájut ahhoz, amit most kap, akkor nagyobb lett volna a haszna Ukrajna és Európa szabadsága számára.

„És ha már most megkapjuk azt, amit egyes partnerek a következő hetekben terveztek átadni Ukrajnának, az emberek ezreinek életét segít megmenteni. Remélem, hogy a partnerek meghallják ezt a tézist, és végre megértik, hogy minden nap számít. Bármilyen késlekedés Ukrajna támogatásával oda vezet, hogy a megszállóknak több ukrán meggyilkolására nyílik lehetősége” – hangsúlyozta az elnök.

(unian.ua/Kárpátalja)