A templom kupolája alá mászva mentette meg a mentős a sérült építőmunkást

2021. december 11., 08:35

A mentősök csütörtökön 11 óra 51 perckor kapták az értesítést a munkácsi járási Újdávidházáról (Nove Davidkovo). A telefonáló elmondta, hogy javítási munkálatok közben egy munkás a templom kupolájának legtetejéről esett a tetőre.

A hívásra a 710-es számú mentős brigád vonult ki Nagylucskáról. Mint kiderült, a 25 éves áldozat körülbelül 20 méteres magasságban volt, és csak a templom padlásterére vezető, függőleges keskeny lépcsőn lehet megközelíteni. Jana Sipovics mentősnővér úgy döntött, nem várja meg a tűzoltók érkezését, hanem felmegy a sérülthöz, hogy sürgősségi orvosi ellátást nyújtson. Két építőmester segített neki eljutni arra a helyre, ahol a sérült feküdt. A mentős fájdalomcsillapítót adott a fiatalembernek, immobilizációs mozgásgátló fűzőt helyezett fel és várta a tűzoltókat.

„Nagyon ijesztő volt mászni, nagy magasság, erős huzat, de mindig úgy gondoltam, hogy segítenem kell az embereken. És a félelem visszavonult” – mondta Jana Sipovics.

Az áldozatot köteleken függőlegesen, a felszerelt létrák közötti keskeny nyílásokon keresztül engedték le. A sérült előzetes vizsgálata a medence és a gerinc esetleges károsodására utalt. A mentőszolgálat munkatársai az építőmunkást a Munkácsi Központi Járási Kórház betegfelvételi osztályára szállították.

(Facebook/RV)