Bocskor Andrea és Brenzovics László az EU–Ukrajna Fórumon Lengyelországban

Brenzovics László: Ukrajnában folyamatosan szűkítik a nemzeti kisebbségek már meglévő jogait

2019. január 29., 21:39 , 940. szám

Január 25-én tizenkettedik alkalommal ülésezett az Európa–Ukrajna Fórum a délkelet-lengyelországi Rzeszówban. A Fórumon több mint nyolcszázan vettek részt, köztük Lengyelországból, Ukrajnából és más kelet-európai országokból, az Európai Unióból és az Amerikai Egyesült Államokból érkező képviselők. A találkozó kiemelkedő témája az Ukrajnában márciusban esedékes elnökválasztás, valamint az ebből következő reformok és változások volt, emellett terítékre került Ukrajna nyugati országokkal való politikai és gazdasági együttműködésének helyzete, a politikai megosztottság és a gazdaságra jellemző bizonytalanság, a korrupcióval való küzdelem, a jogbiztonság hiánya, valamint a nemzeti kisebbségek helyzete is.

Az Ukrajnából és az Európai Unióból érkező szakemberek a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok lehetőségeit vizsgálták. A résztvevők soraiban jelen volt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke és a Legfelső Tanács képviselője, Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő és Kota György, a Magyar–Ukrán Kereskedelmi Iparkamara ügyvezetője.

A nemzeti kisebbségek helyzetét és szerepét elemző megbeszélésen Brenzovics László hozzászólásában elmondta: Ukrajnában negatív tendencia tapasztalható, a viszonylag széles kisebbségi jogokat a nemzetközi szerződések és az alkotmány megsértésével próbálják szűkíteni. Példa erre a készülő nyelvtörvény – fogalmazott. Hozzátette, hogy fel kell hívni a figyelmet arra, hogy Ukrajnában folyamatosan szűkítik a nemzeti kisebbségek már meglévő jogait – ez pedig feszültség forrása mind a kisebbségek és a többségi nemzet között, mind a szomszédos országokkal való kapcsolatban. „De természetesen ezt az ukrán politikusoknak egy része nem hajlandó elismerni, sőt – ahogy most is elhangzott – teljesen meglepő módon ők ezt az ukrán–magyar feszültséget Magyarország „oroszpártiságának” próbálják beállítani, pedig nagyon egyszerű a képlet: Magyarország és Ukrajna között van egy alapszerződés, amely részletesen kitér az ukrajnai magyar kisebbség jogaira és a magyarországi ukrán kisebbség jogaira – ezt Ukrajna nem tartja be. Ami pedig az oroszpártiságot illeti, arról elég annyit mondanom, hogy én is fent vagyok az orosz szankciós listán, úgyhogy nem értem, miről beszélnek” – nyilatkozta Brenzovics László.

Bocskor Andrea a Kulturális örökség szerepe a határ menti régiók fejlesztésében című panelbeszélgetésen vett részt, amelyen kihangsúlyozta, hogy gazdagabb kulturális örökséggel rendelkeznek azok a határ menti régiók, ahol nemzeti és nyelvi kisebbségek évszázadok óta együtt élnek, ezért minden államnak értékként –, és nem teherként – kell tekintenie kisebbségeire. Kiemelte továbbá azt is, hogy egy állam fel­adata megőrizni ezt a sokszínűséget – ami Kárpátaljára is jellemző –, és egyenlő lehetőséget biztosítani a kisebbségi nyelvhasználatnak, az anyanyelven történő oktatásnak, valamint a nemzeti kisebbségi közösségek kulturális fejlődésének.

Cs. A.