Átalakításra szorul az emeletes lakóépületek döntő többsége

2017. április 16., 11:27 , 849. szám

Az emeletes lakóépületek közel 90%-a átfogó átalakítást igényel – közölte a Regionális Fejlesztési és Lakásgazdálkodási Minisztérium az UNN hírügynökség megkeresésére.

„A tárca koncepciója értelmében a »hruscsovkákat« modernizálni szükséges. Ez nemcsak a hőszigetelésüket jelenti, hanem a teljes szanálásukat” – derül ki egyebek mellett a minisztérium tájékoztatójából.

Emellett a tervezőintézetek szerint az energiafelhasználás számottevő csökkentése az országban csak a teljes lakásállomány 56%-át kitevő emeletes lakóházak fűtési költségeinek csökkentésével képzelhető el. Első körben az 1971 és 1980 között épült 18 120 épület (105,1 millió m² lakóterület) szorul a hőszigetelés modernizálására. Ezek után következne az 1981 és 1990 között átadott 22 720 épület (134,5 millió m²) szigetelésének felújítása. A modernizációt részben a regionális fejlesztési alap terhére lehetne végrehajtani – teszik hozzá a minisztériumban.

Az UNN emlékeztet, hogy Ukrajnában végéhez közeledik a „hruscsovkákhoz” hasonló lakóépületek tervezett élettartama, ugyanakkor a kormánynak még nincs kiforrott koncepciója arra, miként történhetne meg a lakók kiköltöztetése, egész lakónegyedek felújítása. Az ingatlanszakértők ezért nem tanácsolják a lakásvásárlást az ilyen típusú épületekben, inkább a kül- és elővárosi, új építésű ingatlanokat ajánlják – írja a hírügynökség.

(unn.com.ua/Kárpátalja)