Ung-vidék őrzi az egri hős emlékét

Dobó-nap Császlócon

2016. szeptember 14., 08:56 , 818. szám

Harmadik alkalommal szervezte meg a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének és a Császlóci Községi Tanácsnak társszervezésében – Császlócon a Dobó-napot. A fesztivál két legfontosabb célja, hogy emléket állítson az Ung-vidék nagy szülöttének, az egri hősnek, a XVI. században élt Dobó Istvánnak, és egyben megteremtsék a Kárpátaljához került ungi régió identitáserősítő, nagyszabású magyar rendezvényét. A Császlóci Kultúrház melletti téren megrendezett szabadtéri rendezvény a kárpátaljai hagyományőrzők, népzenei és népművészeti csoportok igazi seregszemléje volt, ahol sok-sok sátorban mutatták be mesterségüket és termékeiket ismert kárpátaljai kézművesek, borászok, és ismertették tevékenységüket vidékünk civil szervezetei.

A Bethlen Gábor Alap anyagi támogatásával létrejött fesztivál nyitóakkordjaként Holozsi Imre olvasta fel Dobó István vitézekhez intézett beszédét az Egri csillagokból. Majd a rendezvény egyik háziasszonyaként Kiss Julianna köszöntötte a fesztivál meghívott vendégeit.

Megnyitóbeszédében Kud­lo­tyák Krisztina, a Pro Cultura Sub­carpathica civil szervezet igazgatója kiemelte: „Dobó István egykori birtokán vagyunk ma közösen együtt. Nem számít, hogy ki hol él, a határ melyik oldalán, ma együtt lehetünk, és ez a nap hidat képez közöttünk. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a nap megvalósuljon, aki erkölcsileg, anyagilag támogat minket. Hiszem, hogy méltón – „oroszlánszívvel” – fogunk ma emlékezni Dobó Istvánra.”

A fesztivál fővédnöke, Herczegh Gézáné Petneházy Melinda, a Dr. Herczegh Károly Alapítvány egyik alapítója, Áder János magyar köztársasági elnök anyósa köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva: „Annak idején mi a férjemmel úgy képzeltük a magyarságot, hogy ha valamikor, valamilyen történelmi esemény folytán határokat húztak is közénk, azért mi mindig összetartozunk. Abban a pillanatban, hogy lehetőségeink engedték, létrehoztunk egy alapítványt, és megpróbálunk ezáltal segíteni. A legfontosabbnak azt tartom, hogy érezzük, hogy összetartozunk, mint egy nagy család, és a családban is, ha valakinek valami baja van, segítségre szorul, akkor természetes, hogy azt a család többi tagja támogatja. Én úgy gondoltam, hogy most ez a feladatunk, és azért szerettem volna egy kis segítséget nyújtani Császlócnak. Úgy érzem, azáltal, hogy itt lehetek, és megismerhetem önöket, én sokkal gazdagabb lettem.” Herczeghné Petneházy Melinda férjével, a határ túloldalán, a felvidéki Nagykaposon született dr. Herczegh Géza jogászprofesszorral, egyetemi tanárral, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával közösen hozta létre a férj édesapjáról elnevezett Dr. Herczegh Károly Alapítványt 2007-ben. Ezzel az volt a céljuk, hogy elősegítsék a bodrogközi és ung-vidéki közösségek, valamint az itt élő fiatalok anyanyelvi kultúrájának megőrzését és fejlesztését. A színpadon ezúttal bejelentették, hogy az alapítvány a császlóci óvoda és elemi iskola mellett támogatásban részesíti a Palágykomoróci Általános Iskola gyermekcsoportjait, valamint a ráti gyermekotthon zenedéjének növendékeit.

Melinda asszonnyal együtt ezúttal népes küldöttség érkezett a császlóci Dobó-napra a Felvidékhez csatolt ungi területről, Nagykaposról és Dobó István szülőfalujából, Dobóruszkáról Lakatos Erika polgármester asszony vezetésével, valamint képviseltették magukat az Ungvárhoz közeli község magyarországi testvértelepülései is.

Orosz Ildikó köszöntőbeszédének bevezető gondolatait ugyancsak Gárdonyi Géza Egri csillagok című történelmi regényéből kölcsönözte, kiemelve a várvédő asszonynép, közöttük Kocsis Gáspárné hősies helytállását. „A kultúránkat most is meg kell védeni, meg kell őrizni. Európában a kereszténységet, itt helyben a magyar nyelvet és kultúrát. Erre ad nekünk példát Dobó István tette, ahogy bevonult emlékeinkbe, kultúránkba, irodalmunkba” – hangsúlyozta a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási bizottságának és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek az elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Dobó-nap névre keresztelt rendezvény megálmodója. Örömmel köszöntötte az 1944-es szovjet határ által kettévágott Ung megye Felvidékhez került részéről, Dobóruszkáról és Nagykaposról érkezett vendégeket, hangot adva azon reményének, hogy a császlóci fesztivál egy idő után része lesz egy olyan rendezvénysorozatnak, amelyből a Dobó egykori birtokain élők bátorságot, kiállást és példát meríthetnek.

Roják Mária, Császlóc polgármestere, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke a vendégek köszöntése után az egri nők elszántságához hasonlította a császlóci asszonyok helytállását, akik önzetlen munkájukkal már számos, önazonosságunk megőrzését segítő rendezvény megszervezését tették lehetővé.

Köszöntötte még az ünneplőket Ivan Pivkacs, a Vereckei-hágó melletti Verbjázs (Verebes) község polgármestere, Olekszandr Petyik, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal helyettes vezetője, Závoda Ferenc, a Békés Megyei Közgyűlés képviselője és Nott Miklós ungvári magyar konzul, aki virágcsokorral mondott köszönetet Roják Mária polgármester asszonynak az általa irányított településen megszervezett színvonalas programokért.

A megnyitót követően sorban léptek fel az Ungvári járás hagyományőrzői, népzenei és népművészeti csoportjai, kiegészülve a szomszédos felvidéki és magyarországi települések népviseletét, táncait és népdalait bemutató együttesekkel. Elsőként a Császlóci Művelődési Ház együttesei mutatták be tudásukat, majd a Császlóci Csicsergő Csajok nevű asszonykórus énekelt előbb magyar népdalokat, később az onokóci Holosz Karpat férfikarral közösen ruszin, ukrán népdalokat is. Fellépett még az ungvári Csüllő Néptáncegyüttes, a ráti Szent Mihály Gyermekotthon Ivaskovics József vezette zenedéje, valamint a Téglási Kultúrház műkedvelő csoportjai, közöttük a Szikora Csilla vezette Rózsa Népdaléneklő Együttes is. Saját színvonalas fellépése mellett több produkciót is kísért az ung-vidéki Csipkés Együttes, többek között a felvidéki Nagykaposról jött Ko­mó­csa Néptánccsoportot. Ugyancsak nagy tapsot kapott az Ajaki Pántlikás Együttes és a felvidéki Dobóruszkáról érkezett 73 éves Fulajtár Bernát lakodalmas nagyvőfély, aki műsorát az alkalomhoz illően a hazaszeretet fontosságára rávilágító bevezetővel kezdte, majd sok-sok humorral teletűzdelt történetekkel nevettette meg a közönséget. A rendezvény színpadán fellépett még a csapi nyugdíjasklub kórusa, a csángó magyar népzenét játszó szalókai Tisza­háti Népzenei Együttes, a Dominus kórus, a Komótos együttes, a Tiszaásványi Kék Ne­felejcs Népdalegyüttes és a Kokas Banda.

Közben a teret körülvevő sátrakban ki lehetett próbálni különféle kézművesmesterségeket, az érdeklődők vásárolhattak a kézművesek termékei közül is. Kóstolhatott bárki zamatos borokat, kisüsti pálinkákat, finom fajtamézeket és más méhészeti termékeket, valamint sok más ínyencséget. A gyerekeket ugrálóvár, trambulin, körhinta, gyermekvasút és óriáscsúszda is szórakoztatta. Végül este az ajaki Snapsz Band koncertje zárta a fesztivált.

A szervezők remélik, hogy jövőre még több érdeklődő látogat el a Dobó-napra, és a program szerves részévé válik a felvidéki Dobóruszkán és Egerben már régebbre visszanyúló hagyományokkal bíró Dobó-rendezvénysorozatnak, amely visszaadhatja az ung-vidéki magyarság számára azt az önazonosságtudatot, amely egy évezreden át megtartotta elődeinket ezen a vidéken.

Badó Zsolt