Szükséges-e a másik szülő hozzájárulása a gyerek lakhelybejelentéséhez vagy a kijelentkezéséhez?

2016. szeptember 14., 08:24 , 818. szám

„Lányom kiskorú gyermekeivel (négy, illetve nyolc évesek) egy albérletben, idegen embereknél van bejelentve. Válása óta nálam lakik az unokákkal együtt, és szeretném, ha hozzám lennének bejelentve, de a volt férj nem hajlandó írásban hozzájárulni a gyerekek lakhelyváltoztatásához. Mit tehetünk?”

Ukrajna családi törvénykönyve nem jogosítja fel a szülőket arra, hogy akár házasságban, akár a házasság felbontása után bármelyikük önállóan döntse el, kivel éljenek a közös gyermekeik. Már csak azért is közösen kell dönteniük arról, hogy melyikük neveli tovább a gyerekeket, mivel ettől függ, hogy az anya vagy az apa kötelezhető a továbbiakban a gyermektartásdíj fizetésére, hogy hogyan alakul a gyermekláthatás menetrendje és szabályai stb.

Ha a különváltan élő szülők nem tudnak megegyezni a gyerekek elhelyezéséről, a bíróság hivatott dönteni a kettejük közötti vitában. A bírósághoz annak a szülőnek kell keresetet benyújtania, amelyik szeretné, ha a gyerekeket nála helyeznék el.

Az ilyen ügyekbe harmadik félként kötelezően bevonják a gyerekek bejelentett vagy tényleges lakóhelye szerint illetékes gyámügyi hatóságot (a bíróságnak szükség esetén be kell nyújtani a gyerekek tényleges lakóhelyére vonatkozó bizonyítékokat). A gyámhatóság bekapcsolódását a gyermek-elhelyezési perekbe mindenekelőtt a gyermekek érdekeinek képviselete indokolja. A hatóság ilyenkor megvizsgálja mind az anya, mind az apa életkörülményeit, s a gyerekek elhelyezésére vonatkozó javaslatokat eljuttatja a bírósághoz.

A vonatkozó jogszabályok rögzítik, hogy a kiskorú gyerekek elhelyezésével kapcsolatos viták esetén figyelembe kell venni az apa és az anya viszonyulását a szülői kötelezettségek ellátásához, tekintetbe veszik a gyerekek és a szülők kapcsolatát, illetve egyéb körülményeket is mérlegelhetnek (például a gyerekek életkorát, egészségi állapotukat stb.).

hk