70 éves a Kárpátaljai Megyei Filharmónia

2016. május 17., 14:01

Régiónk egyik fő kulturális központja, a Kárpátaljai Megyei Filharmónia ez évben ünnepli 70. évfordulóját. Nehéz lenne összeszámolni, hogy a 70 év alatt hány koncertet adtak, s hány ember fordult meg az előadásaikon.

Az első koncertet 1946-ban adták a világi zenék terjesztése, valamint a szakmai előadóművészet kárpátaljai fejlesztése céljából. Ekkor kezdte meg működését az ének- és tánczenekar, a szimfonikus és az egyházi énekkar, az esztrádzenekar és fellépett a színpadon néhány szólóénekes is. 1957-ben nevezték ki filharmóniának a néhai zsinagóga épületét, ami azóta is megyénk fő koncertterme. Jelenleg a következő együttesek dolgoznak a megyei filharmóniánál: a Kárpátaljai Akadémiai Népi Kórus, a Magyar Melódiák kamaraegyüttes, ezenkívül az egyházi és a szimfonikus zenekar. A zenekarokon és az együtteseken kívül olyan híres szolistákkal is dicsekedhet a zenetársaság, mint Etella Csuprik (zongoraművész, Ukrajna érdemes művésze), Olekszandr Szadvarij (tenor, Ukrajna érdemes művésze) és Katerina Hazso (orgonaművész).

A Kárpátaljai Megyei Filharmónia 70. évfordulója alkalmából május 22-én koncertet rendeznek a zenetársaság munkatársai, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. A koncerten a filharmónia minden zenekara és szólistája fellép majd. A belépő ingyenes, a hangverseny kijevi idő szerint 17.00-kor kezdődik.

(mukachevo.net/VV)