A sok jó kibontásáért

2016. május 10., 17:45

Káplár László Jó Ember Díjjal tüntették ki nemrégiben Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondót, akinek neve ma már sok kárpátaljai verskedvelő és középiskolás diák számára csenghet ismerősen.

Május elsején a pécsváradi várban tartott ünnepségen munkássága, versmissziója elismeréseként Tóth Péter Lórántot Káplár László Jó Ember Díjjal tüntették ki. Káplár László újságíró 2003-ban hunyt el. A díjat az általa képviselt értékrend megőrzéséért, kiemelkedő kulturális teljesítmények díjazására hozta létre s adja át 2006 óta minden évben egy személynek a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány és annak kuratóriuma.

Tóth Péter Lóránt tanár, drámapedagógus azért érdemelte ki a díjat, mert a Kárpát-medencében élőkhöz elviszi a költészet szeretetét. Magyarországon kívül a Felvidéken, Erdélyben, a Vajdaságban és Kárpátalján is tartott rendhagyó irodalomórákat. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében a kunszentmiklósi versmondó Kárpátalja átlalános és középiskoláinak java részében megfordult már. József Attila verseit és gondolatait felvonultató VasútÁL(l)OMás című pódiumestjével, illetve Bődi Szabolccsal közös Radnóti-estjével számtalan diákot és felnőttet vitt közelebb nemcsak a költőkhöz és verseikhez, hanem összességében a költészethez is. Az előadó tavaly gyűjtést indított, melynek eredményeként decemberben nyolc ungvári járási iskola nehéz sorsú diákjai részesültek támogatásban.

„Mindenkinek mást jelent az, ami a versben van. De egy-egy sorral, gondolattal rá lehet döbbenteni az embereket arra, hogy ők is szebbé tudják tenni saját életüket azzal, hogy „kibontják” magukból azt a sok jót, ami szerintem bennük van. Igaz, hogy a világ bolonddá és szörnyűvé teszi a körülöttünk lévő dolgokat, de a belső életünkért mi vagyunk a felelősek” – vallja Tóth Péter Lóránt.

Espán M.