Tuka szerint újraindulhat a kereskedelem a megszállt kelet-ukrajnai területekkel

2016. május 5., 12:18

Heorhij Tuka, Luhanszk megye minap leváltott kormányzója, akit a megszállt területekért és a belső menekültekért felelős tárca miniszterének helyettesévé neveztek ki az új kormányban, nem tartja kizártnak, hogy újraindul a kereskedés a Donyec-medence megszállt területeivel – írja a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

Tuka szerint az ORDLO (a Donyeck és Luhanszk Megyék Egyes Régiói kifejezés rövidítése – a szerk.) kereskedelmi blokádja abszolút destruktív politika, amely az ukrán hatalom ellen hangolja a helyi lakosságot, és a csempészésnek kedvez.

„Két ellentétes nézőpont létezik. Az egyik lényege, hogy szögesdróttal kell elhatárolódni. Ez abszolút destruktív. Eredményeként mentálisan elveszítjük a lakosságot, az emberek dühösek lesznek ránk. … Az ellentétes nézőpont szerint meg kell szüntetni minden korlátozást. Az igazság, mint mindig, most is valahol középen húzódik” – közölte a sajtónak nyilatkozva.

Jelezte, bár korai lenne ezt még kijelenteni, de a Kijev által nem ellenőrzött területekkel való kereskedés felújítása egyik eleme lehet a felszabadításukra irányuló elképzeléseknek. Szerinte a kormányzati terveket ezen a téren ismertetésük előtt az elnöknek, valamint a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A DT korábban közölte, Ukrajna kész rövid időn belül kidolgozni az ORDLO-ban megrendezendő helyhatósági választásokat szabályozó törvényt, majd lefolytatni a választásokat, hogy Luhanszknak és Donyecknek már a nyár végére legitim képviselői lehessenek. A portál idézi Vagyim Prisztajko ukrán külügyminiszter-helyettest, aki kijelentette, az ukrán kormány kész tárgyalni az ORDLO törvényesen megválasztott képviselőivel, még ha jelenleg a hivatalos Kijev bűnözőknek is tekinti őket.

(zn.ua/Kárpátalja)