Az évfordulót ünnepi koncerttel méltatták

70 éves a Nagyszőlősi Bartók Béla Gyermek Művészeti Iskola

2016. április 27., 09:12 , 798. szám

1946. március 30-án nyitotta meg kapuit a város és a járás fiataljai előtt a nagyszőlősi művészeti iskola, amely iskolán kívüli képzés formájában már hetven éve oktatja zenére, táncra, énekre és művészetelméleti ismeretekre az egymást követő nemzedékeket. A hetvenedik évfordulót április 22-én, nagyszabású, négy és fél órás ünnepi koncerttel méltatták az iskola diákjai és tanárai. Az eseményre meghívást kaptak az intézményben a korábbi évtizedekben oktató tanárok, megyei és járási vezetők, valamint a testvérintézmények vezetői is.

A nagyszőlősi művészeti iskola az elsők között jött létre megyénkben a II. világháború után, első igazgatója Mihajlo Roscsahivszkij karmester és kórusvezető volt. Az iskola legszebb időszaka, virágzása Hudák Jenő vezetése idején következett be, aki 1951-től 35 éven keresztül volt az intézmény igazgatója. 1991-ben vette fel az intézmény a nagy magyar zeneszerző, Bartók Béla nevét, aki gyermekéveit Nagyszőlősön töltötte, és ott, az akkori megyeházán adta első koncertjét.

Az iskola növendékei közül az eltelt hét évtized alatt több mint kétszázan nyertek nemzetközi, országos és megyei versenyeket. Itt tanultak egykor olyan ismert művészek, mint Csuprik Etelka, Petro Matyij, Szvitlana Hleba, Ukrajna érdemes művésze, Mihajlo Vihula gitárművész. A Nagyszőlősi Bartók Béla Gyermek Művészeti Iskola öt tagozatán jelenleg 51 tanár 390 diákkal foglalkozik magas szakmai színvonalon, Viktor Maruska igazgató irányítása alatt, aki 1988-tól vezeti az intézményt.

A jubileumi koncert nagyon sok érdeklődőt vonzott, zsúfolásig megtelt a Nagyszőlősi Szabadidőközpont nézőtere. A koncert műsorvezetői, Szarvadi Natália igazgatóhelyettes és Vékony Natália tanárnő külön köszöntötte a meghívott vendégek között Faragó László beregszászi magyar konzult, Dánics Évát, a Nagyszőlősi Járási Államigazgatási Hivatal helyettes vezetőjét, Vaszil Cicejt, Nagyszőlős város alpolgármesterét és sok más megyei, járási és szakszervezeti vezetőt.

Az ünnepi koncerten bemutatták tehetségüket a művészeti iskola tehetséges növendékei, közöttük a kilencéves Fizer Kamilla, az I. Bartók Béla Komolyzenei Tehetségkutató verseny korosztályos győztese, aki ezúttal Znoszko-Borovszkij Galopp című művét játszotta kis hegedűjén, valamint a nyolcadik osztályos Dorcki Veronika, az említett verseny döntőse.

Bemutatták a közönségnek tudásukat, felkészültségüket és tehetségüket az intézmény zenei és táncegyüttesei, kórusai. Az iskola tanárainak produkciói is felejthetetlen élményt jelentettek a jelenlévők számára. Végül a Viktor Maruska igazgató vezényelte, az intézmény tanáraiból összeállított zenekar és énekkar kápráztatta el a publikumot.

Badó Zsolt