Emlékmenetet szerveztek a külföldi diákok Ungváron

2016. április 12., 14:56

Az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) külföldi diákjai április 11-én emlékmenetet szerveztek két meggyilkolt társuk tiszteletére. Az egyetem hallgatói az orvosi kar épülete mellett gyülekeztek, onnan vonultak végig a városon az elhunyt diákok fényképeit ábrázoló plakátokkal.

A diákok egészen a meggyilkolt indiai fiúk bérelt lakásáig vonultak, ahol gyertyát gyújtottak társaik emlékére.

A külföldi diákok elmondták, hogy az eset félelmet ébresztett bennük, viszont tudomásuk szerint a tragikus gyilkosság az áldozatok személyes kapcsolatai miatt történhetett.

A rendőrség kizárja, hogy a kettős gyilkosságot fajgyűlöletből követték volna el.

Az orvosok elmondása szerint a diákok lakótársának, aki túlélte a támadást, az állapota közepesen súlyos, nincs életveszélyben, viszont kérésére nem engednek be hozzá senkit.

A rektorátus épületében találkozót tartott az egyetem vezetősége a külföldről érkezett diákokkal. Volodimir Szmolanka rektor együttérzését fejezte ki a hallgatóknak.

„Gondoskodunk külföldi diákjainkról, a velük való baráti kapcsolat sokat jelent számunkra. Szeretnénk, ha nyugodtan tanulhatnának intézményünkben. Minden erőfeszítésünkkel igyekezni fogunk, hogy azok, akik elkövették ezt a szörnyű bűncselekményt, megkapják a megérdemelt büntetésüket. Ennek érdekében aktívan együttműködünk a hatóságokkal, eddig három gyanúsítottat fogott el a rendőrség” – mondta el a rektor.

Volodimir Szmolanka beszédében elhangzott, hogy tervben van egy kollégium építése a külföldi diákok számára.

Az oktatási-nevelési ügyekért felelős Miroszlava Lengyel rektorhelyettes beszédében kiemelte, hogy rengeteg diák telefonált, hogy kifejezze részvétét a külföldi diákoknak, elmondta, hogy az egyetem összes diákja és dolgozója mindenben támogatja őket.

A találkozón kiemelték a különböző szociális és információs rendezvények fontosságát, melyek segítségével a helyi lakosok közelebb kerülhetnének a külföldről érkezett egyetemi hallgatókhoz. A diákok elmondása szerint a városban nem egyszer éri őket diszkrimináció. Ezen kívül április 12-én az A. Novak megyei kórház nagytermében találkozót szerveznek, melyen jelen lesz az egyetem vezetősége, a hatóságok és az állami migrációs szolgálat képviselői, valamint az egyetemen tanuló külföldi diákok.

(radiosvoboda.org/VV)