Lucenko kész az ügyészség élére állni

2016. április 11., 17:54

Jurij Lucenko, a Petro Porosenko Blokkja (BPP) párt parlamenti frakciójának vezetője kész elfoglalni a legfőbb ügyészi posztot. Ezt maga a képviselő jelentette be hétfőn a parlamenti folyosón, írta az Ukrajinszka Pravda.

„A napokban beszéltem az elnökkel arról, miként látom ezt az ügyet (esetleges kinevezését legfőbb ügyésszé – a szerk.). Nem titok, a hatályos törvények nem teszik lehetővé, hogy engem legfőbb ügyésznek jelöljenek. Amikor feltették nekem a kérdést, készen állok-e rá, ha módosítják a jogszabályokat, azt feleltem, hogy nem akarom, de készen állok. Pontosan tudom, miféle munka ez” – közölte Lucenko.

A képviselő emlékeztetett, hogy a törvény jelenleg jogi végzettséget és az igazságügyi szférában szerzett 10 évi gyakorlatot követel meg a legfőbb ügyészi posztra jelentkezőktől.

„Amennyiben erre vonatkozó javaslatot kapok az elnöktől, s a képviselők lehetőséget találnak a jogszabályok módosítására, kész vagyok megvizsgálni egy ilyen ajánlatot. Magam nem kéredzkedek” – tette hozzá.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Lucenko neve a napokban többször is felmerült a legfőbb ügyészi tisztség kapcsán. Az elnök környezetében közölték: Petro Porosenko várhatóan szakemberekkel és a koalíciós pártok vezetőivel is egyeztet a leendő legfőbb ügyész személyéről.

Közben a legfőbb ügyészségen nyilvánosságra hoztak egy Petro Porosenko elnökhöz és Volodimir Hrojszman parlamenti elnökhöz intézett felhívást, amelyben kérik, hogy csak az ügyészségi szerveknél folyó munkában jártas embert nevezzenek ki a hivatal élére. A dokumentumot aláírták a 29 regionális ügyészség, illetve a régiók katonai ügyészségeinek vezetői, valamint a legfőbb ügyész négy helyettese. Ugyanakkor nem szerepel a felhívás alatt Anatolij Matyiosz katonai főügyésznek, valamint Nazar Holodnickijnek, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének az aláírása.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)