Ukrajnában ismét drágultak a borscs hozzávalói és a gyümölcsök

2016. április 9., 11:58

Az elmúlt héten az ukrajnai piacokon nőtt a borscs elkészítéséhez szükséges zöldségek és a trópusi gyümölcsök ára, ugyanakkor a melegházi zöldségek kevesebbe kerültek, mint egy héttel korábban – derül ki az Agravery.com összeállításából, melyet az UNIAN hírügynökség idéz. A nemzeti ételnek számító borscsba valók árának alakulása amolyan megélhetési mutatóként is funkcionál az ukrán sajtóban.

A jelentés szerint az elmúlt napokban valamivel olcsóbb lett az uborka a fővárosban, melynek ára jelenleg 30–39 hrivnya kilogrammonként az egy héttel korábbi 35–37 hrivnyával szemben. Ennél lényegesen nagyobb árzuhanás volt tapasztalható az ország nyugati részén, ahol az egy héttel korábbi 35–40 hr/kg-os árral szemben az elmúlt napokban már csak 18–28 hrivnyát fizettek egy kiló friss uborkáért – derül ki az összeállításból.

A borscs hozzávalói közül a legjelentősebb mértékben a cékla drágult, amelynek az ára immár az egész országban nőtt. Leginkább a lvivi nagybani zöldség- és gyümölcspiacon, a Suvaron emelkedett az ára, ahol egy kg cékláért ma már 6–8 hrivnyát kérnek el a korábbi 4 –5,5 hrivnya helyett.

Ami a gyümölcsöket illeti, számottevően drágult a citrom. A kijevi Sztolicsnij piacon a korábbi 38–45 hr/kg-ról 40–45 hr/kg-ra szökött fel az ára, a lvivi Suvaron pedig 40–44 hrivnyát kérnek érte.

Az árkalkulációhoz az összeállítás készítői az ország három meghatározó nagybani zöldség- és gyümölcspiacának árait vették alapul: a dél-ukrajnai Veliki Kopanyibeli Nyezsdannij piacét, amelyen idényben a legnagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs cserél gazdát az egész országban; a kijevi Sztolicsnijét, ahol jellemzően a legmagasabbak az árak, vagyis ez határozza meg az országos árplafont, illetve a lvivi Suvari piacét, amely a nyugati megyék vonatkozásában tekinthető mérvadónak.

(unian.ua/agravery.com/Kárpátalja)