Nem kért Kijevtől autonómiát Kárpátaljának a megyei tanács a testület elnöke szerint

2016. április 9., 14:45

Nincs szó autonómiára vonatkozó kérésről abban a szélesebb körű önigazgatást szorgalmazó felhívásban, amelyet a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) keddi ülésén fogadott el és intézett az ukrán állam vezetőihez ‒ jelentette ki Mihajlo Rivisz, a megyei tanács elnöke egy tévéinterjúban.

Rivisz szerint a megyei tanács által megszavazott dokumentumban a decentralizáció folyamatának gyorsítására vonatkozó kérés van.

„Ugyanaz van benne, amit Petro Porosenko ukrán elnök nyilvánított ki még államfőjelöltként, azt tartalmazza, amit Volodimir Hrojszman parlamenti házelnök is támogatott az első miniszterelnök-helyettesi posztján, amikor kezdeményezte a hatalom decentralizációját, és jelenleg is támogat a törvényhozás vezetőjeként” ‒ idézte csütörtökön a megyei tanács elnökét a Zaholovok.com.ua kárpátaljai hírportál.

Mihajlo Rivisz hangsúlyozta, mind ő, mind az általa irányított egész testület, amely megszavazta az ukrán állam vezetéséhez intézett felhívást, azt akarja, hogy meghallják a hangját, és ne hasonlítgassák Kárpátalját Donyeckhez. Hozzátette: „Azt akarjuk, hogy észrevegyék, hogy a hatalom decentralizációjának folyamata a visszájára fordult”. Azt szeretnék, ha a helyi önkormányzatok legalább azokat a hatásköröket visszakapnák, amelyekkel a Janukovics-féle rezsim idején rendelkeztek. Szerinte minden egyéb nem más, mint politikai spekuláció.

„Kárpátalján egyáltalán nincs az Ukrajnától való különválásra utaló hangulat” ‒ emelte ki. Hozzáfűzte, a kárpátaljaiak pontosan tudják, hogy nem szakadárok.

A Kárpátaljai Megyei Tanács kedden Ukrajna alkotmányának módosítását és a helyi önkormányzatok közigazgatási és pénzügyi hatáskörének bővítését szorgalmazó, az ukrán állam vezetőinek címzett felhívást fogadott el. A Petro Porosenko elnöknek, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnöknek és Volodimir Hrojszman parlamenti házelnöknek szóló dokumentum bevezetőjében az önkormányzati képviselők emlékeztettek a Kárpátalján 1991. december 1-jén megtartott referendumra, amelyen a szavazók 78,6 százaléka az ukrajnai megye „különleges önkormányzati státusa” mellett tette le a voksát.

A Kárpátalja megyei tanács által megszavazott dokumentum nagy visszhangot váltott ki mind az ukrán, mind az orosz médiában, több sajtóorgánum autonómiakövetelésként értékelte az ukrán állam vezetéséhez intézett felhívást. Ennek nyomán az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei főosztályának sajtószóvivői irodája szerda este közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy a hivatal szigorú vizsgálatot indít a felhívás tartalmát illetően. „A részletes vizsgálat eredményétől függően Ukrajna hatályos törvényeinek megfelelő intézkedések következnek” ‒ olvasható az SZBU nyilatkozatában.

(mti.hu/VV)