Hrojszman lehet az új kormányfő, Lucenko a legfőbb ügyész?

2016. április 9., 11:34

Az elnöki adminisztráció és a Legfelső Tanács vezetése a politikai válság rendezését célzó dokumentumcsomagot készített elő – derül ki a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változatának összeállításából. A portál szerint Jurij Lucenkót legfőbb ügyésszé, Volodimir Hrojszmant miniszterelnökké, Andrij Parubijt a Legfelső Tanács elnökévé nevezhetik ki a jövő héten.

Az új koalíció, valamint a kormány megalakításáról az elnöki adminisztráció és a Legfelső Tanács vezetése között folyó tárgyalások keretében, amelyekben a Petro Porosenko Blokkja (BPP) és a Népi Front (NF) frakciójának több befolyásos parlamenti képviselője is részt vesz, előkészítették azokat a dokumentumokat, amelyek formálisan alkalmasak a kialakult hatalmi válság feloldására – írja a DT.

Így javaslatot készítettek elő Az ügyészségről törvény módosítására, amely lehetővé tenné, hogy a legfőbb ügyészség élére olyan politikust nevezzenek ki, aki nem rendelkezik jogi végzettséggel és megfelelő szakmai gyakorlattal. A portál forrásai szerint a jogszabály módosítására azért van szükség, mert a poszt legvalószínűbb várományosa Jurij Lucenko, a BPP parlamenti frakciójának jelenlegi vezetője.

Egy másik dokumentumtervezet értelmében lemond a Legfelső Tanács elnöki posztjáról Volodimir Hrojszman, s a helyét Andrij Parubij jelenlegi alelnök foglalja el, aki az NF listájáról jutott a törvényhozásba 2014-ben.

A harmadik dokumentum egy három pontból álló határozattervezet. Az első pont értelmében a Legfelső Tanács visszavonja február 16-i határozatát, amellyel elégtelennek minősítette Arszenyij Jacenyuk kormányának működését. A DT forrása szerint ehhez makacsul ragaszkodik a jelenlegi miniszterelnök. A második pont kimondja, hogy Arszenyij Jacenyukot saját kérésére felmentik a kormányfői tisztségből (már amennyiben Arszenyij Petrovics ismét meg nem gondolja magát – fűzi hozzá a DT forrása). A harmadik pont Volodimir Hrojszmant nevezi ki miniszterelnökké, aki később az Alkotmánynak megfelelően a parlament elé terjeszti jóváhagyásra kormánya minisztereit – a védelmi és a külügyi tárca vezetőinek kivételével, akiket az államfő jogosult jelölni.

A DT úgy tudja, a kormány összetételéről egyelőre nincs végleges döntés. A portál szerint a tárcák elosztása attól függ majd, hogy kik szavaznak végül a törvényhozásban a koalíció és a kormány megalakítására.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy Petro Porosenko elnök közelmúltbeli Egyesült Államokbeli látogatásakor sem Joe Biden amerikai alelnök, sem Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkár nem ragaszkodott már Arszenyij Jacenyuk személyéhez a miniszterelnöki poszton – miként korábban –, ugyanakkor sürgették, hogy az ukrán kormány mielőbb, lehetőleg április 12-ig, de legkésőbb a jövő hét végéig alakuljon meg.

(zn.ua/Kárpátalja)