Elszegényedtek az ukrán munkavállalók

2016. április 9., 12:07

Két év alatt 25,4 százalékkal csökkent Ukrajna dolgozó lakosságának vásárlóereje – közölte Ella Libanova, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Népességtudományi és Szociális Kutatások Intézetének igazgatója az Ukrinfornak adott interjújában, melyet a Korreszpondent ismertet.

Libanova az okok közül első helyen a közüzemi és közlekedési szolgáltatások tarifáinak gyors növekedését emelte ki. „Ugyancsak éreztette hatását a nemzeti valuta elértéktelenedése, legalábbis az import vonatkozásában. Hogy az áremelések távolról sem minden esetben megalapozottak, ebben a vonatkozásban nem változtat semmin” – tette hozzá a kutató.

Hangsúlyozta, hogy a bérszint Ukrajnában jelenleg rendkívül alacsony: 2015-ben az átlagbér országos szinten 4195 hrivnya volt (decemberben természetesen már valamivel magasabb: 5230), ám ebbe a légi közlekedésben dolgozók 18 470 hrivnyás, az iparban munkát vállalók 4789 hrivnyás, illetve az egészségügyben foglalkoztatottak 2853 hrivnyás átlagfizetése is beleszámít.

Az akadémikus szerint a dolgozók 29,3 százaléka – ez 2,2 millió főt jelent, akikre a tavaly decemberben az országban ledolgozott munkaidő több mint 50 százaléka jut – decemberben kevesebbet vihetett haza 2500 hrivnyánál, amely összeg nagyjából a tényleges, a szociálpolitikai minisztérium szakértői által kalkulált létminimumnak felel meg. Következésképpen, 2,2 millió munkavállaló bére 2015 decemberében a létminimum alatt maradt.

„A kép teljességéhez ehhez a számhoz még hozzá kell adni azokat a dolgozókat, akiknek a munkaadók 1,8 milliárd hrivnyával az adósaik maradtak” – jelezte Libanova.

A Korreszpondent emlékeztet, hogy tavaly az infláció éves szinten Ukrajnában 49 százalék volt, ami a második legrosszabb mutató világviszonylatban.

(korrespondent.net/ukrinform.ru/Kárpátalja)