Porosenko megtisztítaná Ukrajnát az offshore számláktól

2016. április 6., 14:55

Petro Porosenko ukrán elnök nagyszabású reformra készül javaslatot tenni, amellyel kizárná annak lehetőségét, hogy Ukrajnában offshore számlákat lehessen használni. Ezt az államfő ukrán sajtójelentések szerint szerdán Tokióban jelentette be.

Porosenko sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: törekedni fog arra, hogy az ukrán üzleti élet működését minél átláthatóbbá tegye.

A hét elején ismertté vált, hogy az ukrán államfő neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából kiszivárgott listán. Porosenko magyarázata szerint csak azért kellett offshore vállalatokat alapítania, hogy a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatot eladja. Cáfolja ugyanakkor azt, hogy ezen cégeket adófizetés elkerülésére használta volna.

Kifejtette, hogy a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Prime Asset Partners Limited vállalata csakis azért jött létre, hogy a Rothschild banknak átadhassa a Roshen vállalat irányítását. Hangsúlyozta, hogy az ügylet teljesen nyilvános volt, és szavai szerint az offshore vállalathoz „egyetlen penny” sem folyt be Ukrajnából. Kijelentette, hogy a cégnek nincs részvénytőkéje, sem nyitott számlája.

Szavai szerint éppen az volt a cél, hogy az üzletet elválasszák a politikától. „Erre nincs más mód, mint létrehozni egy független céget, és átadni egy ismert banknak” – tette hozzá.

Porosenko emlékeztetett arra, hogy amint 2014-ben államfőként hivatalba lépett, ígéretet tett a Roshen eladására, de nem talált rá vevőt a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus, valamint az édesipari vállalat Oroszországban lévő aktívumainak zárolása miatt. Megerősítette, hogy az úgynevezett „vak bizalmi” szerződést a Roshen édesipari vállalat irányításáról 2016. január 14-én kötötte, és az kiterjed a cég eladásáról való tárgyalások folytatására is a következő négyéves időtartamra.

Az ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy a Roshen után hasonló bizalmi szerződést köt a Nemzetközi Befektetési Bank irányításáról is, amelyben 60 százalékos részesedése van.

A Roshen az egyik legnagyobb ukrán édesipari vállalat, sajtóértesülések alapján évi mintegy 450 ezer tonna édességet állít elő.

A Forbes-Ukrajina című újság múlt heti számában Porosenkót a hatodik helyre tette a leggazdagabb ukránok legfrissebb listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt.

(MTI/Kárpátalja)