Pénzgyűjtést hirdetett meg Ukrajnáért Ferenc pápa

2016. április 4., 10:00

Az ukrajnai lakosság segítését szolgáló pénzadománygyűjtést hirdetett meg április 24-re Európa katolikus templomaiban Ferenc pápa vasárnap.

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer ember előtt mondott beszédében jelentette be a kezdeményezést.

Ferenc pápa azt mondta, a gyűjtés humanitárius segítség azok számára, akik „a több ezer halottat követelő harcok dúlta” Ukrajnában maradtak, valamint azoknak is, akik éppen a háború miatt milliószámra kénytelenek voltak elhagyni Ukrajnát.

Ferenc pápa hozzátette, reméli, hogy ez a kezdeményezés elősegíti a békét és az egymás iránti tiszteletet a sokat szenvedett Ukrajnában.

Kelet-Ukrajnában két évvel ezelőtt robbantak ki fegyveres harcok a kormányerők és orosz ajkú szakadárok között. Tavaly februárban Minszkben megállapodást kötöttek a szemben álló felek a konfliktus rendezéséről. A harcok ezt követően alábbhagytak, de nemzetközi megfigyelők szerint az elmúlt időben ismét intenzívebbé váltak. A konfliktus eddig több mint kilencezer halálos áldozatot követelt.

Az Ukrajnában élő keresztények nagy többsége az ortodox felekezet híve, de rajtuk kívül mintegy egymillió római katolikus és négymillió görögkatolikus is él a szovjet utódállamban.

(MTI/Kárpátalja)