Az elnök leváltotta az Ukrán Haditengerészet parancsnokát

2016. április 2., 15:51

Petro Porosenko, Ukrajna elnöke leváltotta tisztéből Szerhij Hajduk altengernagyot, az Ukrán Haditengerészet parancsnokát – jelentette az UNIAN hírügynökség a dumskaya.netre való hivatkozással.

A hírügynökség emlékeztet, hogy az ukrán haditengerészet első emberét a közelmúltban számos bírálat érte.

A hír szerint a flotta élére Ihor Voroncsenko altábornagyot nevezték ki. Az új parancsnok tekintélynek örvend alárendeltjei körében, kitűnt a Krím megszállásakor és a fronton is – teszi hozzá az UNIAN. 

Voroncsenko hivatalos beiktatására szombaton kerül sor a flotta zászlóshajóján, a Hetyman Szahajdacsnij fregatt fedélzetén, amely az esemény előestéjén futott be az odesszai kikötőbe.

Ihor Voroncsenko 1964. augusztus 24-én született Harkiv megyében. A Taskenti Harckocsizó Főiskola elvégzését követően az NDK-ban állomásozó szovjet hadseregcsoportban, majd a Belarusz Katonai Körzetben teljesített szolgálatot. A Szovjetunió széthullása után Ukrajnára esküdött fel, s 2003-ig a Nemzeti Gárdában szolgált. A Krím 2014-es orosz megszállása idején a haditengerészet főparancsnokának a parti őrségért felelős helyettese volt. Később a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletben részt vevő kormányerők Luhanszk megyei parancsnokává nevezték ki. Mostani megbízatása előtt az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának személyzeti részlegét vezette.

(unian.ua/Kárpátalja)