Folytatódik a„ koalícióépítés” a BPP-nél

2016. március 31., 16:03

További két honatyával nőtt a Petro Porosenko Blokkja (BPP) parlamenti frakciójának létszáma, miután a frakció csütörtöki ülésén felvette soraiba Pavlo Kiskarj és Viktor Krivenko képviselőket – közölte az Ukrajinszka Pravdával Szerhij Lescsenko, a BPP parlamenti képviselője.

„A döntést a frakció ülésén fogadták el. Lucenko (a frakcióvezető – a szerk.) szavazásra sem bocsátotta, hogy ki van a döntés ellen. Ugyanakkor Krivenko azt mondta, hogy »nem kéredzkedik« a BPP soraiba, Kiskarj pedig hozzátette, hogy a BPP-be való belépése a politikai karrierje végét jelenti” – mondta el Lescsenko.

A parlament hivatalos weboldala szerint csütörtökön reggel a BPP frakciója 139 képviselőt számlált Irina Szuszlovával együtt, aki még szerdán, március 30-án lett tagja a frakciónak.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Legfelső Tanácsban egy új formátumú koalíció megalakításának lehetőségét keresik. Korábban Petro Porosenko elnök és az elnöki adminisztráció vezetése egy sor találkozót kezdeményezett egyéni választókerületből a parlamentbe jutott független képviselőkkel, akiknek felajánlották a belépést a BPP és a Narodnij Front frakcióiba. A cél, hogy a két frakció együttes létszáma elérje a minimális többséget és a kormányalakítás lehetőségét jelentő 226 főt. Ezzel párhuzamosan tárgyalások folynak a Batykivscsina frakciójával annak esetleges belépéséről a koalícióba, ám a párt vezetője, Julija Timosenko kedden egy sor feltételtől tette függővé a csatlakozásukat.

A legfrissebb hír, hogy az Ukrajinszka Pravda úgy tudja, a BPP frakciója ma megbeszélésre ült össze a Szamopomics párt frakciójával, amelynek képviselői korábban a Batykivscsina és az Oleh Ljasko Radikális Pártja képviselőihez hasonlóan kiléptek a koalícióból, miáltal az megszűnt létezni. A hír némileg váratlanul hatott azok után, hogy korábban a Szamopomics jelezte, nem kívánnak részt venni a következő koalícióban. Egyes források szerint arról lehetett szó az eredménytelenül végződött megbeszélésen, hogy a Szamopomics frakciója kész lett volna bizonyos kérdésekben a koalíción „kívülről”, ellenzékből támogatni a kormányt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)