Hat sebesültet jelentettek az ATO-ból

2016. március 25., 19:06

Az elmúlt 24 órában az ellenség 52 alkalommal nyitott tüzet Ukrajna Fegyveres Erőinek állásaira a terrorellenes művelet (ATO) övezetében, ebből 38 alkalommal Donyeck térségében – jelentette az Ukrajinszka Pravda az ATO vezérkarának tájékoztatása alapján.

„Az oroszbarát zsoldosok változatlanul semmibe veszik a minszki megállapodásokat, és nagykaliberű fegyverekből lövik Ukrajna Fegyveres Erőinek állásait” – derül ki a vezérkar sajtóközpontjának közleményéből.

Az ellenség a leggyakrabban Avgyijivkát, Marjinkát, Majorszkét, Zajcevét, Luhanszkét lőtte, a támadásokban 120 és 82 mm kaliberű aknavetőket, különböző rendszerű gránátvetőket is bevetettek a kézifegyverek mellett.

Többször nyitottak tüzet az ukrán erőkre Mariupol térségében. Az utóbbi 24 órában 14 támadást jelentettek a térségből az előző napi néggyel szemben. Ebben a régióban a szakadárok Sztaromihajlivkát, Trugyivszkét, Kaplant lőtték. Támadásaik során az oroszbarát fegyveresek az esetek többségében gyalogsági harcjárműveket, automata gránátvetőket vetettek be, illetve mesterlövészek is lőtték az ukrán állásokat.

Az egyik összecsapásban, amelyben a kormányerők viszonozták a szeparatisták tüzét, megsemmisítették az ellenség KamAZ típusú teherautóját – jelentették az ATO vezérkaránál.

Andrij Liszenko, az elnöki adminisztráció illetékes szóvivője hagyományos napi sajtótájékoztatóján pénteken közölte, hogy az elmúlt 24 órában nem követeltek halálos áldozatot a kormányerők részéről az ATO övezetében folyó harci cselekmények, ugyanakkor hat katona megsebesült. Újságírói kérdésre válaszolva az ezredes jelezte, hogy öt katona Avgyijivkánál sebesült meg az ellenséges tűzben, egy pedig Novotrojickénél.

Ugyancsak ma Vagyim Szkibickij, a Védelmi Minisztérium felderítési részlegének képviselője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy tudomásukra jutott, miszerint Oroszország a harci cselekmények felújítására készül Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területein.

Közölte, úgy tudják, Oroszország ezzel a minszki megállapodások felülvizsgálatát szeretné elérni. A harcokra való felkészülés jegyében az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői hadgyakorlatot tartottak 30 ezer katona, háromezer harcjármű, valamint 100 repülőgép és helikopter bevonásával.

A Védelmi Minisztérium felderítési adatai szerint az oroszországi különleges egységek kivonása Szíriából növeli annak valószínűségét, hogy a Donyec-medencében vessék be azokat.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)