Megállapodás született a Vidrodzsennya részvételéről a koalícióban?

2016. március 19., 11:57

A Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata forrásaira hivatkozva szombaton délelőtt arról számolt be, hogy Ihor Kolomojszkij „titkos” kijevi látogatása során megállapodott Petro Porosenko elnökkel és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel a Vidrodzsennya képviselői csoport bevonásáról a parlamenti koalícióba.

A híradás szerint a találkozón emellett szóba került az Ukrnafta állami többségi tulajdonú, de Kolomojszkij érdekeltségi köréhez tartozó olajvállalat helyzetének rendezése, illetve az üzletember tévécsatornáinak műsorpolitikája az elnök „csapatának”, ezen belül Ihor Kononenko képviselőnek, a BPP helyettes frakcióvezetőjének vonatkozásában.

„Az ország elsőszámú vezetői nemcsak hogy igen kelletlenül közölnek információkat találkozóikról az üzletemberrel, de még a találkozók tényét is igyekeznek eltitkolni. Megpróbált »kitérni« maga az oligarcha is, de a Szabadság Rádió újságírói videóra vették, miként szállítják Kolomojszkijt az éj leple alatt mikrobuszon az elnöki adminisztrációba. Hogy miért a titkolózás? Bizonyára azért, mert nem arról volt szó, amiről Ukrajna polgárai hallani szeretnének” – írja összeállításában a DT.

„Kolomojszkij nyíltan támogatja a miniszterelnököt, amire az már rég kölcsönösséggel válaszol. A gond csak az, hogy ez az »elszámolás« lényegében népi pénzekkel történik. És az Ukrnafta ebben az esetben jelentős, s éppen ezért szemléletes példa” – írja a DT cikkírója arra utalva, hogy az ország legnagyobb olajvállalatának Kolomojszkij is társtulajdonosa.

A portál emlékeztet, hogy a Razumkov Központ minapi felmérése szerint a lakosság 29,3 százaléka a politikai válságból való kilábalást „a hatalom teljes újratöltésében” (rendkívüli elnök- és parlamenti választások, új miniszteri kabinet alakítása) látja. A megkérdezettek 24,6 százaléka amellett foglalt állást, hogy a koalíciót alkotó frakciók, a kormány és az államfő folytasson tárgyalásokat egy kompromisszumos összetételű miniszteri kabinet megalakítása céljából; 7,7 százalék támogatná a jelenlegi koalíció feloszlatását és a Legfelső Tanács újraválasztását; 7,7 százalék támogatna egy olyan koalíciót, amelynek résztvevői a Petro Porosenko Blokkja (BPP) és a Népi front frakciói, a Vidrodzsennya, valamint a Volja narodu képviselői csoportok, továbbá független képviselők lennének; végül 5,3 százalék egy újabb Majdant támogatna.

(zn.ua/Kárpátalja)