Összmagyar futsal Budapesten

2016. március 9., 15:35

Kőkemény küzdelmet, magas színvonalú teremfocit, megindító pillanatokat hozott a március 3-tól5-ig Budapesten megrendezett VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK). A viadalra, amely a kezdetektől fogva a határokon átívelő magyar közösségek erősödését szolgálja, ezúttal tizenhat csapat nevezett, köztük erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai is.

„A Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának szellemisége egyezik Magyarország nemzetpolitikájáéval: olyan lehetőséget teremt, amelynek keretében a magyarországi és a határon túli fiatalok találkozni tudnak, megismerhetik egymást, közös élményekben lehet részük, s ezáltal közösséggé formálódnak – fogalmazott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. – Az összetartozás hangulatát a fiatalok itt nemcsak a saját csapatukon belül tapasztalhatják meg, hanem a rendezvény minden egyes résztvevőjével, akikkel – bár más-más országokban laknak – azonos az anyanyelvük és azonosak a gyökereik.”

Noha a játéktér olykor szikrázott a hatalmas ütközésektől, a pályán kívül valóban baráti hangulat uralkodott. Miután a kolozsvári Góbék a Budapesti Corvinus Egyetemmel szemben 4-1-re elveszítették a bronzmeccset, az összecsapás alatt folyamatosan őket biztató erdélyiekből összeállt szurkolótábor elé vonultak, és a jelenlévőkkel közösen elénekelték a Székely himnuszt.

A döntőben az addig gólt sem kapott Budapesti Műszaki Egyetem simán, 7-3-ra verte a Debreceni Egyetemet. A BME ezzel véget vetett az erdélyi hegemóniának, ugyanis legutóbb 2010-ben maradt otthon, Magyarországon a trófea – akkor is a BME nyert –, azóta pedig csak erdélyiek végeztek az élen. A rendezvényen meghirdetett karitatív kezdeményezés is sikeresen zárult, hiszen a résztvevők többtucatnyi sportszert ajánlottak fel a kárpátaljai Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum számára.

(magyaridok.hu/VV)