Pifer: Jareszko még a héten miniszterelnök lehet

2016. március 8., 17:48

Natalija Jareszko pénzügyminiszter válthatja még a héten Arszenyij Jacenyuk jelenlegi kormányfőt a miniszterelnöki poszton. Az Ukrajinszka Pravda szerint ezt Steven Pifer, az Egyesült Államok volt kijevi nagykövete közölte március 8-án a Twitteren „kijevi információk” alapján.

„Szaporodnak a kijevi híradások arról, hogy Jareszkót nevezik ki Ukrajna új miniszterelnökévé, talán már ezen a héten” – írta.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Arszenyij Jacenyuk kormányfő esetleges menesztéséről először még február 26-án adtak hírt. Az államfő és a miniszterelnök sajtószolgálatai azonban akkor cáfolták az információt, amiként a kormányfőhöz közel álló parlamenti képviselők is.

A portál most saját, közelebbről meg nem nevezett forrásaira hivatkozva hozzáteszi Pifer közléséhez, hogy Natalija Jareszko előzetesen elfogadta a megbízást, ám a kinevezést néhány feltételhez kötötte. Ugyanakkor Petro Porosenko elnök környezetében további nevek is szóba kerültek a miniszterelnöki poszt lehetséges várományosaiként ezekben a napokban.

Az új kormányfő kinevezését a parlamentnek kell megszavaznia, a törvényhozás következő ülésére március 15-én kerül sor. Egyes hírek szerint Jacenyuk ellenzéke a Legfelső Tanácsban kész március 9-10. táján rendkívüli parlamenti ülést összehívni, amelyen a tervek szerint a kormányfő önként lemond.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)