Megkezdődött Munkácson a palacsintafesztivál

2016. március 6., 11:45

Március 5-én ünnepélyes keretek között kezdődött meg Munkácson a Városi palacsinta elnevezésű fesztivál. A rendezvényre a Győzelem parkban került sor. A fesztivál résztvevőit egész nap zene- és táncprogramokkal szórakoztatják.

A Városi palacsinta tavaszköszöntő fesztivált a drámai színház színészei nyitották meg egy rövid darabbal, amelyben elmesélték, hogyan kezdték el ünnepelni a régi időkben a maszlenyicát. A maszlenyica a farsanghoz, illetve a karneválhoz hasonló egyhetes ünnep a pravoszláv kultúrájú országokban. A maszlenyica mozgóünnep, az ortodox húsvétot megelőző héthetes nagyböjt előtti héten ünneplik.

A megnyitón felszólalt Olekszandr Halaj, Munkács polgármesterének első helyettese. Beszédében azt a reményét fejezte ki, hogy az idén először megrendezett palacsintafesztivál ezentúl váljon hagyománnyá a városban.

A rendezvényen rengeteg finomsággal várják az érdeklődőket: húsos, májas, sonkás, lekváros, túrós, csokoládés, gombás, ikrás palacsintákat kóstolhatnak meg a látogatók. Ezenkívül a bor-, méz- és sajtkedvelőkre is gondoltak – a parkban elhelyezett faházikókban ilyen termékek is kaphatóak. A fesztivál rendezői a gyerekekről sem feledkeztek meg: őket körhinta és kisvasút várja.

A magyaros ízek kedvelői megkóstolhatják a fesztiválon Dóri László palacsintáját, aki a világ legfiatalabb magyar szakácsa. A szakács Munkács szülöttje, dolgozott már ciprusi és londoni éttermekben is. A mukachevo.net hírportál munkatársának elmesélte, hogy jelenleg Moszkvában, Szentpéterváron és Nizsnij Novgorodban vannak éttermei.

(mukachevo.net/VV)