Lengyel nagykövet: az ukrán vízummentesség legkésőbb 2017 elején megvalósul

2016. március 3., 10:44

A vízummentesség Ukrajna és az Európai Unió között legkésőbb 2017 elején a gyakorlatban is megvalósul – jelentette ki Henrik Litvin kijevi lengyel nagykövet Harkivban az UNIAN beszámolója szerint.

„Meggyőződésem, hogy 2016-ban meghallhatjuk a végleges pozitív döntést. Azt viszont már nehéz megmondani, hogy mennyi időt vesz igénybe a határozat életbe léptetése. De én azt remélem, hogy 2016-ban meghalljuk a döntést, és legkésőbb 2017 elejétől megvalósítjuk ezt a gyakorlatban” – közölte Litvin.

Szavai szerint jelenleg „a forgatókönyv már ismert”, s nem kell újabb akadályokra számítani.

„Mi Lengyelországban mindig hangsúlyozzuk, hogy nekünk szükségünk van a nyílt határra és a vízummentességre Ukrajnával. Nagyon jól tudjuk, hogy nincsenek további akadályok ezen a téren, s ez mind a két fél – Európa és Ukrajna – számára hasznos” – hangsúlyozta a diplomata.

Jelezte ugyanakkor, hogy a vízumkötelezettség eltörlése csupán a schengeni turistavízumra vonatkozik majd.

„Minden egyéb, a munkavállalás engedélyezésével, a kulturális és gazdasági cserével kapcsolatos vízum ugyanakkor megmarad” – tette hozzá Litvin.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, február 26-án a sajtó közölte, hogy az Európai Bizottság még ezen a héten kezdeményezi a vízummentesség megadását Grúziának, Ukrajna vonatkozásában viszont elhalasztja ezt a lépést. Az eljárást a két ország ügyében áprilisban egyesíthetik ismét, miután Hollandiában lezajlott az ukrán társulás kérdéséről kiírt népszavazás, valamint Ukrajna elfogadta, illetve módosította azokat a jogszabályokat, amelyeknek a megszületését az EU korábban a vízummentesség megadásának feltételéül szabta.

(eurointegration.com/unian.ua/Kárpátalja)