Lucenko: 2 hét a koalício megalakítására, 2 hónap a reformokra

2016. március 2., 18:02

Jurij Lucenko, a Petro Porosenko Blokja (BPP) párt parlamenti frakcióvezetője Facebook-oldalán összegezve a Európai Parlament és az Európai Bizottság vezetőivel folytatott zártkörű tárgyalásokat kijelentette, hogy Ukrajnának két hete van az új koalíció és kormány megalakítására, valamint 2-3 hónapja a reformok végrehajtására – adta hírül az Ukrajinszka Pravda és az UNIAN hírügynökség.

A politikus szerint az európai tisztviselők felhívták a figyelmet arra, hogy az EU-nak komoly problémái vannak a menekültekkel, ami bonyolítja a vízummentességről folytatott párbeszédet Ukrajnával mint „harcoló országgal”. Emellett holland politikusok követelik minden eljárás felfüggesztését az ukrán vízummentességről rendezett népszavazás megtartásáig országukban – tette hozzá.

Kijevnek ezenkívül meg kell semmisítenie a botrányos módosításokat az elektronikus deklarálásról elfogadott jogszabályban, s be kell fejeznie a Korrupcióellenes Nemzeti Ügynökség létrehozását – írja a frakcióvezető.

Lucenko jelezte azt is, hogy az európai üzleti élet belefáradt az Oroszország elleni szankciókba, s a gazdasági hanyatlás közepette támogatja a köztudatba Putyin által bedobott jelmondatot, miszerint a szankciók nem Putyint sújtják, hanem az egyszerű embereket.

Rámutatott: lehetetlen stratégiáról megállapodni egy olyan országgal, ahol a kormány elveszítette a parlamenti többség támogatását.

„Következtetés: két hetünk van egy új koalíció, új technokrata kormány létrehozására, a törvénymódosítás megszavazására. A következő 2-3 hónapban a kormánynak el kell távolítania a legnagyobb állami monopóliumokból a pártok és oligarchák valamennyi megbízottját, véget kell vetni a bizalmiaknak a vámokon és további látványos korrupcióellenes lépéseket kell tenni. Máskülönben fiaskó. Brüsszel nem hisz a könnyeknek” – összegzett Lucenko.  

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)